Záchranáři na divoké vodě

 

zachranari4

Jestli jste se v pátek 8. listopadu náhodou vyskytovali na březích Radbuzy pod hrází nádrže České Údolí, možná vaší pozornosti neušla skupina záchranářů, kteří se zde pohybovali na suchu i ve vodě. Tentokrát nešlo o záchranu života „naostro“, ale právě na takovou příležitost se tu noví členové Vodní záchranné služby ČČK a spolu s nimi i členové Informační a strážní služby NP a CHKO Šumava v ledové divoké vodě připravovali. Náročný trénink v chladném počasí ale nebyla jediná jejich zkouška, ještě je čeká náročná zimní příprava.

 

zachranari1

 

zachranari2

 

Tiskový mluvčí a velitel záchranného odřadu Plzeňského kraje Pavel Barák, DiS. k výcviku doplňuje:

 

zachranari3

 

Výcvik se skládal z testu, který prověřil teoretické znalosti nejen z oblasti hydrologie, ale i z oblasti záchranářství. V praktické rovině se účastníci zdokonalili v ovládání raftu, nácviku záchrany tonoucích osob z plavidla i z vody, sebezáchrany z vodního válce a používání speciálních pomůcek. Zdatnost záchranářů a jejich odolnost proti chladu záchranářů prověřila i samotná voda, jejíž teplota se pohybovala okolo osmi stupňů Celsia. Další těžká zkouška čeká nováčky v zimě, kdy se budou učit záchranu ze zamrzlé vodní hladiny.“


-as-

 

Noví záchranáři podstupují náročný výcvik

V pátek 8. listopadu 2013 byli na řece Radbuze pod hrází vodní nádrže České Údolí podrobeni noví členové Vodní záchranné služby náročnému výcviku v záchraně na divoké vodě. Společně s nimi se výcviku zúčastnili také členové Informační a strážní služby Národního parku Šumava.

Výcvik se skládal z testu, který prověřil teoretické znalosti nejen z oblasti hydrologie, ale i z oblasti záchranářství. V praktické rovině se účastníci zdokonalili v ovládání raftu, nácviku záchrany tonoucích osob z plavidla i z vody, sebezáchrany z vodního válce a používání speciálních pomůcek. Zdatnost záchranářů a jejich odolnost proti chladu záchranářů prověřila i samotná voda, jejíž teplota se pohybovala okolo osmi stupňů Celsia.

Další těžká zkouška čeká nováčky v zimě, kdy se budou učit záchranu ze zamrzlé vodní hladiny. O tomto výcviku Vás budeme předem informovat.

Fotografie posílám v příloze.

Pavel Barák, DiS.
Tiskový mluvčí

a

velitel záchranného odřadu Plzeňského kraje