Nový zvon už má rodný list

 

Odlití zvonu Inocenc v holandské zvonařské společnosti byli přítomni zástupci města, pozvaní významní sponzoři a zástupci církve. Nový vimperský zvon už má symbolicky ‘rodný list’ – narodil se 1. listopadu 2013 v Holandsku, jméno Inocenc mu vybrali ti, kteří jej budou první poslouchat, na jeho výrobu dohlížely šikovné české ruce …

zvonarna10

 

zvon2

Starosty Ing. Bohumila Petráška jsme se ptali na několik podrobností k novému vimperskému zvonu i jeho výrobě:

Kdo odlévá nový zvon pro Vimperk?

„Na zvonu pracuje, podobně jako v případě historického zvonu z r. 1419 Marie Hilf (oprava) – firma Zvonařství Manoušek pana Petra Rudolfa Manouška ze Zbraslavi. To, že už pracoval na jednom z vimperských zvonů, nám pomohlo v rozhodnutí, kdo bude zvon Inocenc vytvářet.”

 

Proč ho odlévá v Holandsku?

„Bohužel jeho pražské zvonařství, které bylo na Zbraslavi od poloviny 17. století, likvidačně postihly povodně a i když se profesi věnuje dále, nemá takové podmínky pro obnovu své dílny z důvodů své polohy v zátopovém území, a proto spolupracuje s holandskou zvonařskou společností ROYAL EIJSBOUTS  v Astenu již delší dobu. Pochopitelně se tedy dohodl i na odlití vimperského zvonu právě tam.”

zvon4

Přijali jste nabídku na účast při odlévání zvonu. Co bylo důvodem a kdo hradil cestu do Holandska a zpět? Objevily se hlasité názory, že finance vynaložené na „výlet” měly být raději přidány k částce, která je zapotřebí na úhradu zvonu a dává se dohromady (zhruba 750 tisíc) také prostřednictvím veřejné sbírky.

„Především je potřeba říci, že to nebyl výlet pro vimperské zastupitele, jak už jsem také slyšel. Za město Vimperk jsme pozvání pana Manouška přijali a cestu, která obsahovala 24 hodin jízdy a 4 hodiny pobytu ve zvonárně, jsme realizovali především z důvodů dokumentačních, kdy o celém zvonu bude natočen krátký dokument od počátku jeho vzniku do doby prvního rozeznění. Nabídka možnosti zhlédnutí odlití nového zvonu byla i příležitostí, jak poděkovat štědrým dárcům, kteří přispěli do sbírky a současně příležitost pro zástupce římskokatolické farnosti – farní rady, která je spolupořadatelem sbírky. Za město Vimperk jsem se zúčastnil já a paní místostarostka. Kromě toho jeli s námi také významní sponzoři a zástupci médií, kteří příběh vimperského zvonu sledují od začátku a informují, o něm i o našem městě, daleko za hranicemi našeho regionu. Pozvaní rodáci z Německa, kteří na zvon přispívali, projevili velký zájem o účasti na jeho odlití, ale bohužel nakonec se nezúčastnili z důvodu církevního svátku a návratu z vícedenního výletu a obavy z dlouhé cesty. Pro vimperské rodáky bylo počítáno se 7 místy. Celkem se do Holandska z Vimperku vypravilo 13 lidí, pouze 20 osob mohlo být přítomno ve zvonárně při aktu odlití z důvodu bezpečnostních vzhledem k velikosti zvonárny. Náklady na cestu byly díky vstřícnosti dopravce 45 tisíc korun a byly hrazeny z rozpočtu tajemníka MěÚ. Vimperský zvon nebude o nic ochuzen, ani ze strany města, to mohu odpovědně slíbit,” uvedl starosta.

 

Jak na vás celý proces zrození zvonu a místo působilo?
„Musím říci, že atmosféra byla úžasná a velmi zvláštní a byli jsme svým způsobem dojatí a vděční, že jsme mohli být přítomni okamžiku, v němž vzniká něco, co přetrvá, jak doufáme, generace, a čemu jsme mohli být nápomocni. Podobně se vyjádřili i ti, kteří byli pozváni za výrazné přispění na jeho pořízení.”

zvon5

 

zvonarna21

Novému vimperskému zvonu přejeme, ať hlas jeho srdce  vždy ladí a  nemusí oznamovat žádné  špatné zprávy…

 

Andrea Staňková, redakce www.sumava.eu

foto: J. Martanová

{gallery}vimperk/2013/listopad/zvon/{/gallery}