bezky

Park shání peníze na Bílou stopu

Správa šumavského parku před sezónou opravila lyžařské mostky, lesníci mulčují budoucí tratě, pracovníci informační a strážní služby provádějí bezpečnostní značení. V zimě by na Šumavě mohlo být 30 kilometrů nových tratí pro běžkaře. Správa šumavského parku navíc shání sponzora pro částečné zabezpečení letošní zimní běžkařské sezóny.

bezky

 

Foto: Jan Schafhauser, Správa NP a CHKO Šumava

 

Více než jeden milion korun investuje Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava do přípravných prací před letošní zimní běžkařskou sezónou. Opravy a údržba během sezóny vyjde na další tři miliony korun.
Správa šumavského parku zajistila opravy nebo postavila zbrusu nové lyžařské mostky.

 

„Jedná se o mostky na Stožci, Horské Kvildě, Borové Ladě, Filipově Huti a také na Polci u Zadova,” jmenuje Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

 

Celková délka strojově udržovaných šumavských lyžařských tras je více než 600 kilometrů, z toho na území národního parku je to asi 380 kilometrů. Pravidelně se stopa udržuje od 15. prosince a podle sněhových podmínek do 15. března.
Milovníci lyžování na Šumavě se mohou těšit na zhruba 30 kilometrů nových tratí, které rozšíří obecní okruhy navazující na Šumavskou magistrálu.

 

„Mohou se rozšířit lyžařské okruhy v okolí Kvildy, Prášil, Strážného, Srní a Nové Pece. Jednou z tratí bude i nově otevřená část cyklomagistrály v úseku Skelná – Vysoké lávky na Prášilsku,” uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

 

Vše za předpokladu, že se podaří sehnat dostatek peněz na údržbu tratí. Kvalitní údržba stop je finančně velmi náročná a každou zimní sezónu stojí zhruba 2,5 milionu korun. Největší část nákladů nesou obce a Správa NP a CHKO Šumava.

 

„Stejně jako v loňském roce jednáme s generálním partnerem, který by projekt Bílá stopy během celé zimy financoval. Není to jednoduché, ale doufáme, že vše je na dobré cestě. Sponzorský příspěvek by opět zajistil klidný průběh letošní běžecké sezóny na Šumavě,” komentuje Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava pro vztahy s veřejností, který za projekt Bílá stopa zodpovídá.

 

„Šumava je místem, které nabízí ideální podmínky pro všechny milovníky běžeckého lyžování. Rozlehlé šumavské pláně, ale i pozvolné sjezdy a stoupání v kombinaci s krásnými výhledy a po většinu zimní sezóny dostatek sněhu, to jsou lákadla, která uspokojí všechny kategorie běžkařů. Věříme, že i pro letošek se jí podaří dobře připravit i finančně zajistit,” dodává Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Pokud se podaří sehnat dostatek peněz, bude všechny lyžaře na Šumavě čekat pravidelně protahovaná Šumavská magistrála, která propojí Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu. Magistrála bude opět páteřní trasou všech šumavských lyžařských stop, na kterou budou navazovat další místní okruhy.

 

Stejně jako loni čeká i letos Šumavu oficiální zahájení zimní sezóny v Národním parku Šumava a otevření Bílé stopy. To se bude konat v sobotu 28. prosince 2013 na Kvildě. Návštěvníci budou i dále přispívat na Bílou stopu Šumavy prostřednictvím zakoupení skleněného těžítka s logem Bílé stopy. Příspěvek bude možné poslat i dárcovskou SMS v hodnotě 30 korun. Výtěžek bude shromažďován v nově vytvořeném tzv. Bílém fondu, ze kterého bude údržba stop financována.

-tz nps-