horská služba - logo

Ztracená rodina na Boubíně

Rodina s malým miminkem v kočárku a dvěma asi osmiletými chlapci se v neděli v podvečer ztratila, zaskočena změnou času z letního na středoevropský, v oblasti Boubínského pralesa.

Naštěstí měli u sebe nabitý mobilní telefon a pamatovali si krizové číslo Horské služby 1210.

 

„Výzvu z našeho dispečinku jsme dostali na stanici HS Kubova Huť krátce po čtvrt na šest. Dobré bylo, že jejich telefon měl GPS a tak nám mohli říci souřadnice. Proto jsme ani nesvolali pátrací akci a ihned pro ně na udané místo vyrazili,“ uvedl k výjezdu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Záchranáři nicméně museli část cesty ke ztracené rodince urazit ve tmě a nepřehledném terénu Boubína pěšky. Jakmile turisty našli, děti zabalili do termofólie a dopravili je co nejrychleji do místa ubytování, penzionu v Kubově Huti. „Nebyli pro túru v tomto počasí vybaveni, promokli, protože odpoledne pršelo a ještě ke všemu je zaskočila tma,“ dodal k akci Ondřej Zeman s tím, že turisté měli ztíženou orientaci také vlivem mlhy, která pokrývá šumavské kopce od vyšší nadmořské výšky.

 

Faktem je, že v těchto dnech je na těchto českých horách střídavé počasí, ovšem první dva krásné a slunečné dny způsobily ohromný nárůst návštěvníků a tím také nehod, ke kterým musí Horská služba vyjíždět. Jen za neděli zaznamenala stanice HS na Kubově Huti šest zásahů a Špičák u Železné Rudy dokonce sedm.

 

„Ukazuje se, že návštěvníci Šumavy naprosto podceňují místní podmínky. Na výlety vyrážejí v podstatě bez vybavení, špatně oblečeni a zcela nedostatečně plánují trasy s ohledem na počasí a dobu, kdy se stmívá. Zjistili jsme, že řada z nich dokonce vůbec neví, že vlivem změny času se stmívá o hodinu dříve,“ prohlásil k současné situaci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

 

tzhscr