Jednalo se o penězích i odpadech

Setkání představitelů měst a obcí družených v MAS Pošumaví, která se mj. prezentuje pravidelně i na veletrzích cestovního ruchu ITEP (ilustrační foto), proběhlo 15. října ve Švihově. Kromě plánů činnosti na období do doby vypsání možnosti čerpání dalších finančních nátrojů pro aktivity  skupiny, se jednalo  o finančním podílu jednotlivých členů právě na překlenovací období. Ke spolupráci byl osloven i kraj.

 

Pro uvedené období to vypadá, že by se měly dočasně zvýšit členské příspěvky jednotlivých měst a obcí. Znamenalo by to konkrétně poplatek dvou korun “na hlavu” místo současné jedné koruny Takto získané finanční prostředky by měly stačit k pokrytí nejnutnějších nákladů skupiny do té doby, než bude možné čerpat evropské peníze .

 

Dalším z témat setkání byl například projekt  meziobecní spolupráce, jemuž záštitu poskytuje Svaz měst a obcí  za podpory Evropského sociálního fondu. Předmětem diskuse  byla struktura celého projektu, vytýčení  oblastí spolupráce – odpadové hospodářství, sociální péče a školství – a zejména  konkrétních cílů, jichý by mělo být projektem dosaženo.

 

Zatím největší smysl vidí starostové ve spolupráci v oblasti  odpadového hospodářství, kdy se mnoho menších měst a obcí potýká s problémy skládek,  nevyhovujícího svozu odpadu, třídění apod.  Tento projekt, resp. jeho účast v něm,  bude projednávat i rada města Sušice.

 

Za předpokladu, že projektu bude navržen a vypracován tak, aby  jednotlivé  součásti  odpadového hospodářství jednotlivých měst na sebe smysluplně navazovaly a přinášely prokazatelně pozitivní ekonomické a environmentální výsledky v problematice nakládání s odpady, měto Sušice by se do něj také zapojilo. V současné chvíli je vše ale jen v hrubých  obrysech, nicméně možnost čerpat evropské peníze  v této sféře, protřednictvím  MAS,  tu je.

 

-red-