Jak to bylo (II) – komunitní centrum “Káčko”

Komunitní centrum, “Káčko”, je už součístí Sušice, jakoby sem patřilo odedávna. Ono svým způsobem i patřilo – vlastně jen umístěním, protože vyrostlo na místě bývalé divize, v těsné blízkosti  Základní umělecké školy. Divize je minulostí, Káčko  e příslibem budoucnosti.

Včera jsme si připomněli znovuzrození sušického kina, dnes  zalistujeme “stavebním deníkem”, komunitního centra. I ono totiž bude ve své historii, kterou teprve začalo psát, slavit zářijové narozeniny:

 

projektyrop1

 

Bývalý vojenský objekt nahradilo Komunitní centrum

 

Od loňského září slouží obyvatelům Sušice v místě, kde dříve stával vojenský objekt, nové Komunitní centrum. Město Sušice reagovalo na šestou výzvu ROP NUTS II Jihozápad, prioritní osu Stabilizace a rozvoj měst a obcí v oblasti podpory Rozvojové projekty spádových center.

Celkové náklady na tuto akci činily zhruba 43 milionů korun, z toho 92,5 % (39 milionů korun) byl podíl poskytovatele dotace.

 

V přízemí Komunitního centra se nacházejí skladové prostory, a to pro knihovnu, pro město i další organizace.

Z přízemí je možný vstup do venkovního areálu, kde vyrostl nový amfiteátr se stupňovitým hledištěm a venkovním jevištěm. Toto jeviště je propojeno za pomoci ocelového schodiště s vnitřním společenským sálem ve třetím nadzemním podlaží. Sálek má zatím kapacitu 60 míst, vlastní sociální zařízení, technickou místnost s kuchyňkou a probíhá tu celá řada nekomerčních akc (besídky, přednášky, divadla pro děti…)

Ve stejném patře jsou klubovny Střediska volného času. Je tu volnočasový klub s horolezeckou stěnou, kulečníkem, kuchyňkou, oblíbená i keramická dílna se sušárno, klubovna modelářů, cvičná kuchyň s větší klubovnou, šatna, kancelář a sociální zařízení.

Ve druhém patře najdeme městskou knihovnu čítající dětské oddělení, oddělení dospělých a také regionální knihovnu. Historie knihovnictví v Sušici spadá do roku 1843, kdy jí dal základ spisovatel J.A. Gabriel.

Dnes je knihovna moderním pracovištěm s plně automatizovaným provozem, veřejně přístupným internetem a bohatým knihovním fondem.

projektyrop2

Zpracování projektové dokumentace zadalo město Sušice odborné projekční firmě Ing. Arch. Jiřího Kučery z Horažďovic v roce 2009. Zastupitelstvo města projekt schválilo v září 2009. Ve stejném termínu byla podána kompletní žádost o dotaci. Kvůli neodsouhlasení plné výše dotace muselo dojít k výrazné změně projektu. Byl z něj vyřazen velký společenský sál ve tvaru kotvící lodi, který měl stát v místech tehdejšího kurtu. Sál ale musel zůstat zachován, a tak se ve druhém patře snižoval počet kluboven.

Podle plánu byl nejprve zbourán vojenský objekt. V září 2011 proběhlo výběrové řízení na výběr zhotovitele. Stavební práce skončily v září 2012 a Komunitní centrum bylo předáno do užívání. Dnes žije bohatým kulturním sportovním i společenským životem, zázemí tu má Středisko volného času s velmi zajímavou nabídkou volnočasových aktivit.

kaa

-tzproj-

 bannerrop                                    logotypmetosusice