vltava

VLTAVA je stále v jednání

Dvouměsíční jednání, které se rozvinulo kolem hotelu Vltava, má pokračování. Každý týden se odehrají jednání města s majitelem, potenciálními investory, i současným nájemcem včetně krajských úřadů.

 

Stručně si připomeňme nedávnou historii – v polovině srpna se na veřejnost dostaly informace o budoucích nájemnících hotelu, které do Vimperka chtěl nastěhovat pronajímatel – společnost Czech Ordinem RAS s. r. o. Podle původních zpráv se mělo jednat o využití Vltavy coby azylového domu pro sociálně slabé rodiny s dětmi. Současně s touto informací se ale začalo spekulovat o tom, zda se do objektu nebudou stěhovat příslušníci romské komunity. Už samotný projekt azylového domu v centru města byl od počátku nepřijatelným využitím budovy – jak pro občany, tak pro radnici. Rozjel se kolotoč jednání s místním úřadem práce, primátorem Českých Budějovic, krajským úřadem práce. Cílem bylo zabránit zneužívání sociálního systému ve smyslu výplaty dávek na bydlení v „azylovém” domě, přistěhování dalších členů problematické komunity a v rámci legislativy zamezit tomuto druhu podnikání na území města. V reakci a na znamení nesouhlasu s tímto původním záměrem vzniklo i občanské sdružení Pro Vimperk. Vše poprvé vyvrcholilo na veřejném setkání s nájemcem hotelu, kterého se účastnili představitelé města, současní nájemci a více než čtyři stovky obyvatel Vimperka. Velmi ostré NE, které dostali nájemci Vltavy bylo tak důrazné, že téměř bezprostředně po setkání přislíbil jednatel společnosti Czech Ordinem RAS s. r. o. nestěhovat do objektu další rodiny a vyjádření, že společnost nebude stát v cestě případnému kupci objektu (neuplatní předkupní právo). Jednání probíhala i s majitelem hotelu, který je ochoten jej prodat, ale nájemní smlouvu Czech Ordinem RAS s. r. o. vypoví, až bude mít definitivně potvrzeného dalšího zájemce.

 

Město Vimperk je i nadále aktivní co se týká možných zájemců o koupi – s několika již jednání proběhla a stále pokračují. Preference má přitom využití objektu pro bydlení pro seniory.

 

Podle slov místostarostky je také majitel bývalého hotelu velmi vstřícný a v současné době se rýsuje reálná možnost jejího budoucího využití jako bydlení pro seniory.

Na poslední jednání rady města byl pozván zástupce sdružení Pro Vimperk Zdeněk Kutil, který zde měl prezentovat návrhy sdružení na zlepšení bezpečnosti ve městě, zejména co se týká problémů s etnickou menšinou. Přednesl radním návrh na oslovení soukromé bezpečnostní agentury, která by na pořádek ve městě dohlížela.

„Otázka je, do jaké míry by byly prostředky na její zajištění efektivně vynaložené, protože bezpečnostní agentura nemá ze zákona žádné pravomoci k řešení případů a sporů – zjištěné protiprávní jednání, porušování veřejného pořádku apod., nemůže sama řešit jinak než jako kterákoliv jiná soukromá fyzická osoba, je pouze oprávněna o tom uvědomit městskou nebo státní policii a fungovat jako svědek. Domnívám se, že zde by šlo o účinek spíše psychologický, nicméně jsme se už v září domluvili na tom, že návrh sdružení na radě projednáme, vyhodnotíme a závěry předložíme na zasedání zastupitelstva začátkem listopadu,” upřesňuje místostarostka Ing. Jaroslava Martanová.

 

„Ohledně fungování bezpečnostních agentur jsem oslovil více než desítku jihočeských měst, která mají s tímto druhem činnosti zkušenosti. Musím konstatovat, že do současné chvíle přišla drtivá většina negativních vyjádření k přínosu fungování soukromé bezpečnostní agentury ohledně veřejného pořádku,” uvedl starosta s tím, že ale definitivní rozhodnutí leží na zastupitelích, kteří dostanou k seznámení v podkladech všechna hlediska, která byla v této kauze otevřena a vyjádřena. Listopadové jednání zastupitelstva se koná v pondělí 4. 11. v sále MěKS od 15.30 hodin.

 

Ve chvíli, kdy budou známy konkrétní závěry z probíhajících jednání, budeme vás o nich informovat.

-as-