Šelmy v galerii

Prof. akademický sochař Michal Gabriel patří v současnosti k nejvýraznějším českým výtvarníkům, jeho díla plní prestižní výstavní prostory stejně úspěšně jako menší galerie, kde hledá netradiční scenérie pro své sochy a sousoší. Ve veřejném prostoru zanechal několik nesmazatelných otisků, jako jsou například monumentální vrata Veletržního paláce, Okřídlený levhart nad vstupem do Kanceláře prezidenta republiky, Pavilon Indonéská džungle v pražské ZOO, nebo bronzoví koně pro vodní kaskádu v Dejvicích a mnoho dalších. Od roku 2007 působí jako děkan Fakulty výtvarných umění v Brně, kde už 12 let vede ateliér figurativního sochařství.

 

modre sochy 3

 

Poměrně nezvyklým počinem jsou akce, při kterých autor stěhuje objekty ze sterilního prostředí výstavních síní do přirozeného prostoru. Smečka jde travou či městem, koně běží lesem. Krajina se stává velkolepou kulisou dějů, které by se v galerii nemohly odehrát. Ale i tam je jejich účinek dramatický. Šelmy oživené strukturou přírodnin kráčí hrdě galerií s přirozeností zvířete, které ovládá prostor.

Možná by stačila slova rumunského sochaře Constantina Brancusiho: „Nehledejte tajemství ani temné formulky. Nabízím vám čistou radost. Dívejte se, dokud ji nespatříte.“

 

5.6.-27.8. VÝSTAVA – Michal Gabriel – SOCHY (pořádá KIS Prachatice)

Galerie Dolní Brána

modre sochy 3