Rakouská cyklistka odmítla ošetření v české nemocnici

Neopatrná jízda s přilbou na zadním nosiči se 4. července odpoledne stala málem osudnou asi padesátileté cyklistce z Rakouska, která se těžce zranila při pádu u Schwarzenberského kanálu.

 

Nevěnovala se řízení a na cyklostezce směrem do Nové Pece v místě zvaném Rosbach přelétla řídítka, udeřila se do hlavy a upadla do bezvědomí. „Náhodou jsem kolem zrovna převážel dehydratované manžele od Plešného jezera. U nehody jsem zastavil asi minutu poté, co se stala. Manžel cyklistky zrovna volal dispečink jihočeské Zdravotnické záchranné služby,“ popsal okolnosti zásahu Vladimír Čeřovský, člen Horské služby Šumava s tím, že po dohodě se ZZS zraněnou převzal do své péče.

 

Zjistil, že žena je v bezvědomí a utrpěla tržnou ránu na hlavě a otřes mozku. „Z povahy zranění bylo jasné, že kdyby přilbu měla na hlavě, v podstatě by se jí nic nestalo,“ komentoval Vladimír Čeřovský a dodal, že turistku vyšetřil, nasadil jí krční límec a sterilně pokryl tržnou ránu. Žena se také po asi čtyřech minutách probrala z bezvědomí. Mezitím další členové HS zajistili místo přistání pro vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Ten dosedl u stanice Horské služby Nová Pec – Láz.

 

Ženu pak chtěli záchranáři předat posádce LZS, jenže v tu chvíli začaly komplikace. Zraněná velmi emotivně a nahlas protestovala proti tomu, aby byla do nemocnice transportována vrtulníkem bez manžela. Poté se dokonce rozhodla, že se v žádném případě nenechá ošetřit na území České republiky, aniž by ovšem sdělila, co ji k tomu vede. „Naštěstí funguje dobrá příhraniční spolupráce s rakouskou stranou. Požádali jsme je proto o asistenci a ženu dovezli na hranice u Zadní Zvonkové v sanitním voze Rychlé záchranné služby z Volar, který dorazil ke stanici HS také,“ upřesnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Podle něj ovšem kvůli průtahům s převozem a předáním zraněná ztratila minimálně dvacet minut a podle všeho mohla být ve chvíli přechodu hranic již v budějovické nemocnici. „A tato ztráta ovšem narůstala s tím, kam a jak daleko ji rakouští kolegové vezli,“ doplnil náčelník Janďura a znovu varoval cyklisty před tím, aby nepodceňovali používání ochranných přileb.

 

 

( tzhsčr)