Oteplí se, ale občas zaprší

Poslední dny přinesly alespoň na část Šumavy srážky. První prázdninová neděle přinesla velkou oblačnost s občasným deštěm nebo mrholením a teplotami pod 15°C. V pondělí bylo proměnlivé počasí počasí s lokálními přeháňkami, které byly místy i intenzivní. Teploty vystoupaly až ke 20°C. Úterní ráno připomínalo spíš pozdní léto, vyskytovaly se mlhy nebo nízká oblačnost, postupně však bylo slunečno, opět s lokálními přeháňkami. Ve středu bylo na Šumavě rozdílné počasí. Oblast na jih od Boubína zasáhla frontální vlna, která přinesla trvalejší srážky, naproti tomu na Klatovsku a části Prachaticka nespadly srážky žádné. Nejvíce srážek spadlo v Lenoře a to téměř 10 mm.

 

Čtvrtek začal skoro jasnou oblohou s místními mlhami, přes den oblačnosti postupně přibylo na polojasno, srážky se neočekávají. Teploty v maximech místy překročí 25°C, hlavně v nižších polohách, jinak většinou teploty do 22°C. 

 

V pátek bude jasno až polojasno, denní teploty 28°C až 31°C, k večeru přibývání oblačnosti. Sobota bude oblačná až zatažená, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky, denní teploty 23°C až 26°C, k večeru ubývání oblačnosti a ustávání srážek. V neděli očekávejme polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti s přeháňkami ojediněle s bouřkami, teploty vystoupí na 27°C až 30°C.

 

Příliv teplého vzduchu vyvrcholí v pondělí, kdy maxima dle současných modelů vystoupí na 29°C až 33°C. Od západu začne přibývat oblačnosti. Od úterý se ochladí, postupně maxima jen kolem 19°C, v horských polohách kolem 14°C. Počítat musíme s polojasnou oblohou, místy se srážkami.

 

Volary 30. června:

(ir)