Vzácné úkazy na obloze

Halové a ohybové jevy patří k působivým, vzácným úkazům na obloze. Včera kolem poledne je na Šumavě pozoroval a nafotil ROMAN SZPUK:

cho iii

 

“Okolo poledne se na vysokých cirrech objevil vzácný halový jev zvaný cirkumhorizontální oblouk. U nás je k vidění jen v době, kdy je slunce nejvýš na obloze, minimálně 58° nad obzorem. Vzniká lomem světla na horizontálně orientovaných ledových destičkách, do nichž paprsky vcházejí horní podstavou a vychází ven boční stěnou.

 haloaparhelickykruh

 

 

 

Viděl jsem tento jev jen dvakrát v životě, dnes ovšem výrazně silný. Dále bylo pozorované poměrně běžné 22°halo, ovšem zároveň s tzv. parhelickým kruhem, na němž se tvoří různá parhelia. Parhelický kruh vzniká odrazem slunečních paprsků na svisle orientovaných plochách krystalů – podstavách “ležících” krystalových sloupků nebo na bočních stěnách téměř vodorovně orientovaných ledových destiček. Je též poměrně vzácný, k vidění jsou spíš fragmenty tohoto kruhu.

 

A do třetice se na vysokých altocumulech objevila irizace, to je však ohybový jev, nevzniká na ledových krystalech, ale na přechlazených vodních kapkách.”

 

ac lent flo und a irizace 6.6.2014

 

Potěšte se tou vzácnou podívanou i vy …

 

{gallery}susice/2014/halove_ohybove_jevy/{/gallery}