AKTUALIZOVÁNO: shořel autobus

7. 6. – 22.00 hod.

Oheň zasáhl autobus v plném rozsahu, cestující jej naštěstí stihli opustit před příjezdem hasčů. Škoda na autobusu je odhadnuta na 250 000 Kč, cestující přišli při požáru o majetek v hodnotě 50 000 Kč. Po likvidaci požáru prachatickou jednotkou HZS byl autobus z vozovky odtažen  jeřábem HZS přivolaným z Č. Budějovic. Příčinou požáru byla technická závada.

pozar bus 2014 1

Tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů :
 
“K požáru vyjely společně s vyšetřovatelem HZS osádky dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice Prachatice, svolána byla dobrovolná jednotka obce Volary. Jako první se k požáru dostavila profesionální jednotka, jejíž velitel po provedeném průzkumu nahlásil, že se jedná o požár autobusu v plném rozsahu a všichni cestující jsou mimo ohrožení. Hasičům se podařilo požár během několika minut dostat pod kontrolu, volarská jednotka byla v průběhu jízdy k zásahu vrácena zpět na základnu.

V autobuse cestovalo 35 lidí. Všichni včetně řidiče autobus opustili sami ještě před příjezdem hasičů. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby. Cestující nepožadovali žádnou náhradní dopravu, sami odešli zpět do Prachatic do svého hotelu.

V průběhu hasebních prací zasahující hasiči zjistili, že z nádrže autobusu uniká nafta. Hasiči únik zastavili a velitel zásahu si mezitím povolal jako posilovou jednotku automobilový jeřáb z českobudějovické stanice a dále požádal o dovoz materiálu na likvidaci uniklé nafty. Naftu zbylou v nádrži (přibližně 150 litrů) hasiči přečerpali. V 9:30 hodin byla na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje nahlášena úplná likvidace požáru, přečerpání nafty hasiči dokončili krátce po 10. hodině. V 10:28 hodin pak zasahující jednotka HZS začala s odtahem shořelého autobusu mimo vozovku. Po 12. hodině bylo místo po požáru zajištěno a hasiči zásah ukončili.

Vzniklá škoda na autobusu byla vyčíslena na 250 000,-, škoda na majetku cestujících bude upřesněna, podle předběžných odhadů se pohybuje  kolem 50 tisíc korun. Hodnota uchráněného majetku je nulová. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.

O události byli informováni pracovníci odboru životního prostředí ORP Prachatice a pracovníci SÚS Prachatice, kteří se na místo požáru dostavili a spolupracovali s velitelem zásahu z jednotky HZS a Policií ČR.”
 

{gallery}susice/2014/6_cerven/pozar_bus/{/gallery}

———————————————————————————————————————————–

 

Na silnici 141 u Prachatic začal za jízdy hořet autobus. Nikdo nebyl zraněn. Silnice na Volary je neprůjezdná. Pravděpodobně se jednalo o technickou závadu. V autobuse cestovalo 35 lidí, nikdo nebyl zraněn. Všichni vůz opustili před příjezdem hasičů. Jednalo o zájezdový autobus a po požáru z něj zbyla jen ohořelá kostra.

zdroj : www.aktualne.cz