Malí záchranáři byli šikovní

Včera se do Sušice sjely desítky záchranářů. Malých i velkých. Ti malí soutěžili  na jednotlivých stanovištích ve znalostech  i zručnosti, ti velcí jim byli průvodci a připravili celodenní doprovodný program pro veřejnost.

 

sou 3

 

Malý záchranář 2014  a Den s IZS pořádaný městem Sušice a HZS ve spolupráci s armádou ČR, Policií ČR a  ZZS připravil tradiční úkoly, statické i dynamické ukázky. Bohužel ale počasí letos akci vůbec nepřálo a tak byly některé dprovodné programy “zeštíhleny”. Vše se odehrávalo v budově a areálu ZŠ Lerchova.

 

Soutěžící si vedli velmi dobře – ve znalostních testech i praktických úkolech z oblasti zdravovědy, dopravy, bezpečnosti i zručnosti.

Vyhrát ale mohl jen jeden tým. Z dvanácti družstev (Sušice, Kolinec, Žichovice, Hrádek) si nejlépe vedlo družstvo ZŠ T. G. Masarkya 2, stříbro a dvojku ‘na bedně’  vysoutěžili jejich kolegové  – tým ZŠ T. G. Masaryka 1, bronz si odvezly děti z týmu ZŠ Kolinec 3.

 

sou 48

 

Všechna družstva ale byla úspěšná. Jak při vyhlašování výsledků uvedla  mluvčí Policie ČR nprap. Dana Ladmanová, bylo vidět, že se problematice na školách se svými učiteli věnují. “Nejen dospělý se může ocitnout v roli zachránce, i děti se mohou dostat do situací, kdy správným zásahem, nebo třeba jen pohotovou reakcí a vytočením správného teleofnního čísla mohou účinně pomoci. A dnes jsme byli svědky toho, že znalosti na to mají,” doplnila.

 

Samostatně byla vyhodnocena výtvarná soutěž školních týmů na téma „Kdo nám pomáhá v nebezpečných situacích, kterou vyhrálo družstvo hrádecké školy, první cenu v pořadí předal ředitel ZŠ Lerchova ul. Mgr. Kříž.

sou 27

 

Ceny vítězům předávali: ředitel ZŠ Lerchova Mgr. Č. Kříž,  starosta Sušice Bc. Petr Mottl, šéf sušických záchranářů MUDr. J. Choc,  plk. Mgr. J. Morávek (KŘ HZS Pk), plk. Ing. Aleš Bucifal (ředitel ÚO HZS Klatovy), plk. Ing. Antonín Šmíd (zástupce velitele ÚO P ČR Klatovy), Pavel Koskuba (VÚ Klatovy), Ing. Karel Sedlecký (ředitel Sirkus), Jiří Mäntl (vedoucí střediska Čevak).

sou 46

 

Pro volné chvíle mezi soutěžemi, nesoutěžící děti ze školek a škol i veřejnost byly připraveny ukázky činnosti a vybavení všech složek Integrovaného záchranného systému, děti přivítaly skákací hrady v tělocvičně i možnost, nechat se “vyzdobit” malbami na tvář nebo ruce.

Největšímu zájmu se těšila armáda a policie – v trvalém obležení byla armádní laserová střelnice, kluci neodolali a nechali si navléknout neprůstřelnou vestu, vyzkoušeli policejní přilbu, kriminalistická laboratoř nestačila snímat otisky prstů…

izs 15

 

izs 16

 

izs 20

 

 

Z venkovních ukázek bohužel moc nezbylo, vytrvalý déšť akci nepřál, ale i tak se ve stanech HZS a  záchranářů vystřídaly zástupy zájemců, ukázkám hasičské práce malých Soptíků ze Švihova (4-7 let) a zadržení pachatele služebním psem  přihlížely desítky diváků.

 

dv 3

 

dv 6

 

dv 15

 

dv 19

 

Paradoxně po skončení programu  vysvitlo na chvíli sluníčko a přestalo pršet, ale dojmy z celého dne rozhodně deštivé počasí nezkazilo. Poděkování pořadatelů patří všem soutžícím za předvedené výkony, všem kteří připravili ukázkový program a aktivně se podíleli na jeho zajištění a samozřejmě městu Sušice a ZŠ Lerchova za poskytnuté zázemí pro soutěž.

 

Malým záchranářům nelze jinak než pogratulovat k jejich znalostem a výkonům a popřát jim, aby se do situací, které řešili při soutěži, dostávali co nejméně. Ale co je může těšit je to, že když už se nějaká taková naskytne a třeba jejich kamarád bude potřebovat pomoc, určitě si poradí.

 

Obrazovou reportáž ze včerejšího dne najdete ve FOTOGALERII.