Líp už to snad ani vyjít nemohlo (I/II)

Věřím, že se čtenář za  ne zcela spisovné slovo v titulku zlobit nebude. Ona totiž tahle věta “líp už to vyjít nemohlo” zazněla od  čtvrtka do neděle na adresu letošních Sušických slavností  tolikrát, že  se někde zcela zákonitě objevit musí.

 

A teď už slíbená ‘malá’ rekapitulace velkých oslav

(doprovodné reportáže “obrazem” najdete  VE FOTOGALERII – udělejte si čas a  prožijte tu krásnou atmosféru ještě jednou…fotografií je tam opravdu dostatek)

čtvrtek 22. 5.

SUŠICKÉ SLAVNOSTI  2014 “Rozmarné léto” začaly ve čtvrtek v podvečer slavnostní premiérou nové divadelní hry sušického ochotnického spolku SCHODY. Co se leckdy nepovede velkým divadlům, povedlo se “Schodům” zcela přirozeně a spontánně – rozesmát na dvě hodiny  stovky diváků! Provedení  hry podle adaptace F. R. Čecha prostě nemělo chybu! Některé herecké výkony byly hodné Oscara, ale protože divadlo je v tomto případě týmová práce, posíláme standing ovation a poděkování všem!

IMG 4782

 

 

 

pátek 23. 5.

Páteční ráno se lesklo nejen sluncem, ale i odrazem perfektně vyblýskaného chromu, kapot a skel nádherných vozů – veteránů, kteří  letos na slavnostech “účinkovali”  hned dvakrát. Slavnostním startem již XXVII. ročníku Jarní Veteran Rally ze sušického náměstí, kdy je symbolicky odstartovala místostarostka města poté, co jim popřála hodně štěstí a spolykaných šumavských kilometrů bez nehod.

“Původně jsme na Šumavu moc nechtěli, pro některé naše pravidelné účastníky je to dost daleko, ale když jsme v loňském roce absolvovali  šumavské okruhy poprvé, usoudili jsme, že to opravdu stojí za to. Nejen že jsme našli vynikající trasy, ale i velmi vstřícné jednání v Sušici i pod Kašperskými Horami, kde v hotelu Šumava máme to nejlepší zázemí. Děkujeme i letos všem, kteří spolu s námi prožívali náš závod, za partnerství a navzdory svým zvykům, nezůstávat nikde  déle než dva ročníky po sobě jsme se rozhodli, že se příští rok vrátíme,” shodli se pořadatelé z Veteran Vintage Clubu Praha. 

Odpolední návrat  veteránů (vozů i motocyklů, nejstarším “účastníkem” byl vůz Laurin & Klement vyrobený v roce 1923) nadchl malé i velké fanoušky – výstava veteránů měla velký ohlas. Melancholický dotek nablýskané historie podpořili někteří z účastníků rallye dobovými převleky a především nesmírnou vstřícností a trpělivostí, s níž odpovídali na desítky dotazů. Stálo to za to.

 

img 5607

 

Sušický start a odpolední výstavu organizačně zajišťoval také ředitel Wellness a sporthotelu hotelu  Šumava Bc. Jaroslav Hranička: “Jsme rádi, že jsme mohli také svým přispěním zatraktivnit program letošních slavností. Šumava a Sušice, stejně jako Kašperské Hory, si zaslouží  pozornost, nejen v době slavností. A jestliže  byli diváci a hosté města spokojení, pak jsme i my a  splnili jsme, co jsme si předsevzali,” řekl s úsměvem když viděl, kolik nadšených  obdivovatelů se kolem nablýskané krásy točí. 

 

img 5682

I čtyřletému Matýskovi Chmelenskému se veteráni moc líbili a po chvilce přemlouvání u jednoho z nich s úsměvem zapózoval…

 

 

Páteční odpoledne  patřilo zejména Na Fufernách a zimním stadionu dětem, které mají čerta v těle. Opičí dráha, in line diskotéka,  zábavné odpoledne s hasiči a motokáry. To všechno mohly vyzkoušet, zatímco na náměstí se připravoval “velký třesk”. Obrazně, samozřejmě – v 16 hodin přesně  na jevišti moderátoři  slavností Karel Sedlecký a Jan Kohout přivítali v té chvíli se plnící náměstí…

 

Na řadu přišla EKO móda a muzika – EKO módu představila děvčata ze ZŠ T. G. Masaryka ve spolupráci se SOŠ a SOU Sušice, country muzika pak překvapivě jako první “chytla” ty úplně nejmladší diváky.

slavnosti den prvnii 78

{gallery}susice/2014/5_kveten/sslavnosti_den_prvni_kopie/{/gallery}

 

Páteční večer patřil NOCI KOSTELŮ, kdy se otevřely brány všech sušických svatostánků. V každém z nich zněly líbivé tóny, byla pronášena milá slova. A i když se počasí občas zamračilo, našly si do každého z nich cestu desítky i stovky návštěvníků.

 noc kostelu 4

 

 

sobota 24. 5.

SUPERGALAŠOU – jinak se to ani popsat nedá – od deseti hodin dopoledne se program na náměstí nezastavil ani na chvilku. Hudba, tanec, cvičení, malí, velcí, místní i zdaleka se střídali na pódiu až do pozdních večerních hodin. Všichni sklidili potlesk od přihlížejících diváků, kteří odpoledne často chodili s očima upřenýma k nebi. Proč? Protože aby se  jim nad hlavami procházel (nejen)  někdo  po laně, to se opravdu hned tak nevidí.

 a namesti 7

 

A pochopitelně očekávaný hřeb večera – NO NAME a hodinový koncert. Mezi tisíci diváků by  nepropadl špendlík, natož bubenická palička. Perfektním vystoupením gradovaly sobotní Sušické slavnosti, kapela naladila přítomné na oficiální závěr sobotního dne  – ohňostroj. Letos mimořádně povedený!

 

 noname 4

 

 DSC 0077

 

***

Utekli jsme až do večera na náměstí, ale nejen tady  probíhal  v sobotu pestrý program – v Luhu vyrostl Pohádkový les a na Santosu nová divadelní scéna. Krásné počasí, pohoda a ostrov pokladů přilákal stovky dětí a rodičů právě sem….

 

Dokončení rekapitulace Sušických slavností včetně nových fotografií najdete na našich stránkách zítra ráno. Pro dnešní večer  jsme vám nabídli ve FOTOGALERII  doslova záplavu snímků. Děkujeme fotografům, kteří  Sušické slavnosti  pro redakci www.isusice.eu “monitorovali” – Vladanu STREJCOVI a Václavu MACHOVI.

 

-as-

 

USPOŘÁDAT

čtyřdenní slavnosti pro desítky, stovky a tisíce návštěvníků není  maličkost. Aby všechno klaplo podle plánu, pracovaly také minimálně desítky organizátorů, kterým  tímto všem posíláme velké PODĚKOVÁNÍ za všechny diváky, malé i velké, kteří  si díky jejich snaze užili  pestré Sušické slavnosti 2014. Poděkování směřuje samozřejmě i městu Sušice a jeho organizacím, partnerům, sponzorům, účinkujícím, technikům, hostům, divákům… Bylo to fajn a za rok na viděnou!

 

 

 logo šumava

mediální partner Sušických slavností 2014