Výše nájmu? Parohový knoflík

 

V sobotu 24. května o půl dvanácté u horního portálu plavebního tunelu na Jeleních Vrších začíná 17. novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu.

 

kanal1

Slavnostní zahájení připravuje folklorní soubor Libín-S Prachatice, spolu se svými partnery.

 

Prvním bodem programu bude vyprávění pohádek z obou stran Šumavy. Pokračovat se bude ve 13 hodin jednu odpoledne v amfiteátru na Jeleních Vrších setkáním s folklorem. Na pódiu vystoupí hostitelé z folklorního souboru Libín-S Prachatice i hosté z bavorské vísky Iglbach.

Při zahájení plavební sezóny se již řadu let odehrává malý ceremoniál – starosta Nové Pece předává pravidelně nájemné za skulpturu Strážce / Wächter prachatického sochaře Davida Svobody, kterou na břeh plavebního kanálu nedaleko Nové Pece umístilo rakouské kulturní sdružení SUNNSEITN. Cena za nájem se nevyplácí v penězích, ale každoročním nájemným je parohový knoflík.

 

Součástí sobotního programu je i představení nových informačních materiálů – jedním z nich je nejobsáhlejší vydaná monografie o kanále s originálním českým překladem původního textu Ernsta Mayera z roku 1828 “Popis velkého plavebního zařízení na dřevo na panství Krumlovském v Čechách”. Každý příchozí, zájemce o historii kanálu a kraje pod Trojmeznou., dostane nový materiál zdarma.

 

kanal2

 

Ve 14.30 hodin začne pod myslivnou na Jeleních Vrších ukázka plavení. Ještě krátce předtím přitáhne pozornost skupinka chlapíků z Igelbachu v kožených kalhotách s dlouhými biči v rukou.

 

-tz,red-