Novinka stíhá novinku

Muzeum Lamberská stezka a infocentrum v Žihobcích má sezónu celoročně. Připravuje pro své návštěvníky  zajímavé  přednášky, výstavy, besedy, akce, ale třeba i komentované výlety s cykloprůvodcem.

 

Cykloprůvodci Krajem kněžny Káči se společně sešli poprvé na začátku dubna, aby domluvili podrobnosti projektu průvodcovaných cyklistických vyjížděk v Pošumaví. Zájemci si mohou takovou jednodenní komentovanou prohlídku objednat, nebo získat podrobnosti v žihobeckém infocentru. Projekt souvisí s vydáním nových propagačních materiálů se třemi cyklotrasami a ‘cyklobalíčkem’, který zahrnuje také ubytování a další služby.

 

Ředitelka Muzea Lamberská stezka a Infocentra, Mgr. Veronika Kočí, byla s první “zkušební” komentovanou projížďkou spokojena:

“V rámci cykloprohlídky jsme navštívili Kalenickou tvrz, výklad nás čekal od J. Kavaleho v kapli sv. Erazima v Nezamyslicích, projeli jsme okolo kamenných soch v Domorazi, přes Bílenice a Bukovník, projížďka byla zakončena procházkou parkem v Žihobcích a komentovanou prohlídkou žihobeckého muzea a kostela Proměnění Páně. Čas zbyl i na oběd v hostinci u Kopů v Nezamyslicích.”

 

{gallery}susice/2014/5_kveten/cykloprohlidky/{/gallery}

 

Cestovní ruch je jednou z  oblastí, na kterou se  muzeum a infocentrum  ve svých nabídkách návštěvníkům tohoto půvabného šumavského místa zaměřuje. Aktivně se  hodlá zapojit i do dalších turisticky atraktivních projektů, jedním z nich jsou Javornické okruhy, které by mohly podpořit vznik nových bikerských cyklostras a cyklostezek v okolí Žihobec. Jednání o spolupráci právě v “Javornických okruzích”  proběhlo, za účasti dalších  subjektů působících v cestovním ruchu, v dubnu na Javorníku.

 

 MuezumLamberská stezka se pořadatelsky podepisuje i pod takové akce, jakou byl velmi  vydařený koncert  skupiny Zebedeus v místním  kostele Proměnění Páně.

 

zebedeus  zebedeus 2

 

Velký ohlas měla v polovině dubna akce pro školky a školy – plzeňské Divadýlko Kuba  za nimi do Žihobec přijelo s pohádkou. Pozvání  přijaly děti z  z Dlouhé Vsi, Žichovic, Rabí, Soběšic a samozřejmě se zúčastnila místní ZŠ a MŠ.

Pohádkou to ale neskončilo – po představení se děti posilnily dobrou svačinkou a pokračovaly prohlídkou muzea, kde je čekala krásná expozice věnovaná historickým kočárkům, panenkám a hračkám. V místnosti s Velikonoční výstavou se dozvěděly něco o tradicích Velikonoc, navštívili zámeckou komnatu a také prostor věnovaný netopýrům, kteří na zdejším zámku přebývají každé léto.

 

Podle slov  ředitelky muzea, reakcí malých návštěvníků i díků jejich učitelek, to byla jedna z nejúspěšnějších akcí, kterou muzeum pořádalo. Zúčastnilo se jí na 180 spokojených dětí!

 

{gallery}susice/2014/5_kveten/skolky_zihobce/{/gallery}

 

 

 

Muzeum Lamberská stezka  – to jsou ale také krásné a zajímavé expozice a výstavy. V současné době tu můžete obdivovat:

 

1 výstava kočárky 1.4.2014   3 fauna flora   2 srdeční záležitost

 

 

Kromě aktuální provozní doby připojujeme ještě nejbližší akce, které by neměly ujít vaší pozornosti:

 

zihobce oteviraci doba 2014          31 nockostelu zihobce    

   

 

4 malomestskeklepny           akce 31.5 zihobce

 

Příjemné putování a zastávky krajem kněžny Káči!