DNES v Sušici: JOM-HA-ŠOA

Den vzpomínání na oběti holocaustu proběhne v Sušici již podruhé. Letos vás na program, který vzpomínkový den provází, zve  kulturní spolek Rašelina, jenž je jeho regionálním pořadatelem v Sušici.

raselina

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky Jom ha-Šoa, který letos připadá na pondělí 28. dubna, proběhne v Sušici pod společným tématem “žáci a spolužáci, kteří zmizeli ze tříd a nikdy se do nich nevrátili”.

 

Odpolední vzpomínková akce bude zahájena ve 14. hodin na sušickém náměstí Svobody, kde se uskuteční informační setkání s veřejností. Od 16:30 bude probíhat v novém multifunkčním sále Muzea Šumavy panelová diskuze s hosty a odborníky na téma holocaust. Hlavním hostem besedy bude známý herec Jaroslav Achab Haidler, mimo jiné také překladatel, fotograf, regionální politik a bývalý ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem.

jomhasoa foto susice

 

 

Po ukončení diskuze bude následovat krátký komentovaný průvod městem, během kterého nám Michal Chmelenský ze Západočeského muzea v Plzni v několika zastávkách přiblíží osudy jednotlivých sušických rodin. Pietní akt samotný pak proběhne stejně, jako v loňském roce, na starém židovském hřbitově za doprovodu hudby a tichého předčítání jmen regionálních obětí.

 

Na závěr tohoto dne, věnovaného památce mužů, žen a dětí, kteří byli pro svůj původ diskriminováni a zavražděni nacistickým režimem, je připraven programový bonbónek v podobě tanečního klezmer koncertu vynikající pražské kapely Trombenik.

PROGRAM:

14:00 | NÁMĚSTÍ SVOBODY | Informační setkání s veřejností

16:30 | MUZEUM ŠUMAVY | Panelová diskuze s odborníky na téma holocaust a vzácnými hosty (vstupné dobrovolné); Účastníci diskuze: Barbora Freund, Michal Chmelenský, Jaroslav Achab Haidler, Petra Vladařová.

18:15 | Komentovaný průvod městem, zakončený vzpomínkovým pietním aktem

20:00 | TRADIČNÍ KLOUB! | Taneční koncert Prague Klezmer Bandu Trombenik (vstupné 100 Kč)

jomhasoa plakat

 

video pozvánka:
 
 
Za pořadatele
Rašelina – kulturní spolek, Institut Terezínské iniciativy a Nadační fond obětem holocaustu
Sarah Sofia Huikari
Den vzpomínání na oběti holocaustu proběhne v Sušici již podruhé!

Vzpomínání na oběti holocaustu proběhne v SušiciMezinárodní Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky Jom ha-Šoa, který letos připadá na pondělí 28. dubna, proběhne v Sušici již podruhé. Téhož dne budete moci uctít památku šesti milionů zavražděných Židů i v Praze, Brně, Olomouci a v Kutné Hoře. Letošním tématem budou žáci a spolužáci, kteří zmizeli ze tříd a nikdy se do nich nevrátili.

 Odpolední vzpomínková akce bude zahájena ve 14. hodin na sušickém náměstí Svobody, kde se uskuteční informační setkání s veřejností. Od 16:30 bude probíhat v novém multifunkčním sále Muzea Šumavy panelová diskuze se vzácnými hosty a odborníky na téma holocaust. Hlavním hostem besedy bude známý herec Jaroslav Achab Haidler, mimo jiné také překladatel, fotograf, regionální politik a bývalý ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem.

Po ukončení diskuze bude následovat krátký komentovaný průvod městem, během kterého nám Michal Chmelenský ze Západočeského muzea v Plzni v několika zastávkách přiblíží osudy jednotlivých sušických rodin. Pietní akt samotný pak proběhne stejně, jako v loňském roce, na starém židovském hřbitově za doprovodu hudby a tichého předčítání jmen regionálních obětí.

Na závěr tohoto dne, věnovaného památce mužů, žen a dětí, kteří byli pro svůj původ diskriminováni a zavražděni nacistickým režimem, je připraven programový bonbónek v podobě tanečního klezmer koncertu vynikající pražské kapely Trombenik.

 

PROGRAM:

 14:00 | NÁMĚSTÍ SVOBODY | Informační setkání s veřejností

16:30 | MUZEUM ŠUMAVY | Panelová diskuze s odborníky na téma holocaust a vzácnými hosty (vstupné dobrovolné)

Účastníci diskuze: Barbora Freund, Michal Chmelenský, Jaroslav Achab Haidler, Petra Vladařová.

18:15 | Komentovaný průvod městem, zakončený vzpomínkovým pietním aktem

20:00 | TRADIČNÍ KLOUB! | Taneční koncert Prague Klezmer Bandu Trombenik (vstupné 100 Kč)