Schváleno: Rozacínovský dům koupíme


Na únorovém zastupitelstvu bylo odhlasováno usnesení, jímž zastupitelé pověřili starostu města jednáním ohledně získání domu čp. 48 na náměstí Svobody v Sušici (bývalá lékarna, tzv. Rozacínovský dům) do majetku města. Jednání měla směřovat především ke snížení kupní ceny, kterou majitel za objekt požaduje.  Společnost OLMARIA s. r. o. Praha, současný vlastník objektu, od nabízené ceny 9 000 000 Kč neustoupil s tím, že částka platí pouze do 30. dubna 2014 a je konečná, bez možnosti dalšího jednání o snížení. Poslední investice, která se k objektu váže, dosáhla výše 8 500 000 korun.

 

Jednou z možností, jak by se město mohlo podílet na opravě a následném provozu této budovy, byla nabídka potenciálního investora společnosti PROSTAV NEM spol. s r. o. Plzeň, který v únoru nabídl participaci formou podílnictví města na investicích i následném využití. Tato varianta podpořena nebyla.

 

Otevřená diskuse se dotkla několika  zásadních otázek:

Z jakých prostředků bude koupě uhrazena?

Investici zaplatí město  z rozpočtu po schválení patřičného rozpočtového opatření, které převede potřebné prostředky  z konečného zůstatku z let minulých do org. nákup a prodej majetku ve výši 9 000 000 korun.

 

Jak bude objekt na náměstí dále využíván?

Podle slov starosty města  je výhledově  uvažováno o prozatím tzv. pracovní variantě využití budovy – v části by bylo zřízeno městské turistické informační centrum, které se v současné době tísní v již  nevyhovujících prostorách radnice a získalo by tak dostatek prostor pro  sebe i  návštěvníky;  v rekonstruovaných prostorách by mohla ve spolupráci s Muzeem Šumavy vzniknout velká expozice královského města Sušice,  další části by měly být využity komerčně – pronajaty individuálním soukromým subjektům poskytujícím např. služby v cestovním ruchu, obchodě, apod.

 

Existují alespoň předběžné odhady potřebných investic na rekonstrukci a  následný provoz?

Ne. Zatím nebyly tyto  záležitosti nijak uvažovány, ani konkrétněji zpracovány. Jak zaznělo  už na únorovém zastupitelstvu, byla provedena prohlídka objektu v rámci  zajištění bezpečnosti za přítomnosti zástupců města a konstatováno, že v částech objektu je nutné zasáhnout poměrně razantně, a to i s ohledem na zachování historických fragmentů, které se v budově (např. malby na zdech) nachází.

 

O tom, že bude zapotřebí zaplnit velkou část prostor nájemci, aby provoz objektu, kdy je evidentní že nebude levnou záležitostí, byl alespoň částečně hrazen příjmy od ostatních subjektů, není pochyb.

Celková plocha  pozemku a budovy je 1 199 metrů čtverečních. “Pro”  hovoří lukrativní poloha a předpokládaný zájem o  podnikatelské aktivity přímo na náměstí, “proti”  nutnost velké počáteční investice do koupě a zejména rekonstrukce a prozatím ne zcela zřejmé budoucí využití a naplnění.

 

Jak vypadal objekt v roce 2011 si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích z archivu města Sušice. Od té doby byly provedeny některé zabezpečovací práce,  jeho stav se další nečinností pochopitelně  ale nelepší…

{gallery}susice/2014/2_unor/stara_lekarna_2011_mesto/{/gallery}

 

 

Na včerejším zasedání zastupitelstva bylo v době  hlasování o tomto bodu přítomno 19 zastupitelů. Omluveni byli Ing. V. Marešová a MUDr. Voldřich.

 

Z přítomných hklasovalo PRO 16 zastupitelů, PROTI byli  2 (F. Kůs, Mgr. Kudová), 1 se ZDRŽEL hlasování (MUDr. Vítovcová).

 

Zastupitelé tedy rozhodli koupit bývalou lékárnu a město Sušice zahájí potřebné kroky k nabytí Rozacínovského domu do svého vlastnictví. Zároveň bylo schváleno potřebné rozpočtové opatření k přesunu finančních prostředků na koupi nemovitosti.

 

-as-