ČR může získat až 594 miliard korun

Česko do Bruselu odeslalo finální verzi Dohody o partnerství. Dokument určuje, jakým způsobem bude ČR čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období 2014-2020. V těchto letech může ČR získat až 594 miliard korun.

 

Dohoda o partnerství byla dnes odeslána do Bruselu

Dohoda o partnerství pro programové období 2014–2020, kterou v minulém týdnu schválila vláda, byla dv pátek 18. dubna postoupena k dalšímu schvalování Evropské komisi.

 

„Připravili jsme kvalitní strategii pro čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů na příštích deset let. Teď je na Evropské komisi jak ji posoudí a zda jsme splnili všechny podmínky, které jsou s dohodou spojeny. Evropská komise opakovaně kladně ocenila přístup české strany k přípravám nového programového obdob. Během neformálního vyjednávání se díky profesionální práci českých úřadů a dobré spolupráci s Evropskou komisí podařilo redukovat otevřené body na minimum,“ řekl Daniel Braun, první náměstek ministryně pro Národní orgán pro koordinaci.

 

Evropská komise má nyní tři měsíce na posouzení a na schválení dohody. V případě, že nebudou vzneseny žádné připomínky, očekává se její schválení na přelomu letošního léta a podzimu. Odeslání dohody také stanoví počátek tříměsíční lhůty dané legislativou. Tu mají členské státy pro formální odevzdání návrhů jednotlivých programů, na jejichž základě bude probíhat čerpání prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů v příštích deseti letech.

Povinnost odeslat Dohodu o partnerství nejpozději do 22. dubna 2014 ukládá každému členskému státu EU nařízení Evropského parlamentu a Rady.

 

-tz mmr-