Policejní akce HANDSFREE

Krajská dopravně bezpečnostní akce s názvem “HANDSFREE”

 

Policisté řešili celkem 48 řidičů, kteří porušili ustanovení zákona týkající se používání hovorového zařízení během jízdy.

 

Průběh akce a její výsledky komentuje  mluvčí jihočeské policie por. Ing. Štěpánka Uhlířová:

 

“Policisté z celého Jihočeského kraje se v uplynulém týdnu zapojili do krajské dopravně bezpečnostní akce s názvem “HANDSFREE”. Od pondělí do pátku se více než 120 policistů zaměřilo na dodržování zákonného ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, které zakazuje řidiči vozidla držet za jízdy hovorové zařízení v ruce či jiným způsobem. Kromě toho policisté prováděli pátrání po osobách a odcizených věcech, kontroly řidičů, zda před jízdou nebo během jízdy nepožili alkohol či jiné omamné a psychotropní látky a další činnosti.

 

Během této dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali policisté více než 780 vozidel a zjistili celkem 244 přestupků.

 

V 48 případech používali řidiči během jízdy nedovoleným způsobem  hovorové zařízení. Policisté řešili převážnou většinu těchto přestupků uložením blokové pokuty. Dva přestupky byly oznámeny k vyřízení do správního řízení příslušné obce.

 

Další zjištěné přestupky se týkaly porušení rychlosti, bylo to celkem 24 případů.

 

Tři řidiči požili před jízdou nebo během jízdy alkoholické nápoje.

 

Celkem 46 řidičů vyjelo s vozidlem, které mělo nevyhovující technický stav. Tři řidiči si nekoupili dálniční známku.

 

Alarmující je počet osob, které nepoužily bezpečnostní pásy, jednalo se o celkem 64 případů. Bezpečnostní pás je přitom jedním z bezpečnostních prvků, které mohou při případné autonehodě zachránit lidský život. S ohledem na skutečnost, že od počátku roku zemřelo na jihočeských silnicích již 19 osob, apelují policisté na řidiče i jejich spolujezdce, aby při jízdě bezpodmínečně bezpečnostní pásy vždy používali. 

 

Policisté budou v podobných kontrolách pokračovat i v budoucnu.”

 

-red, p cr-