Historický úspěch pro Canto

Vimperské Canto uspělo v rámci republikové špičky

 

Již dvaadvacátým rokem působí při vimperském gymnáziu pěvecký sbor Canto, založený a doposud vedený Mgr. Janou Tláskalovou. Za celou dobu jeho existence jím prošly desítky studentů, z nichž mnozí právě tady získali hluboký vztah ke sborovému zpívání, v němž pokračují i poté, co opustili gymnaziální lavice, a nejednou se rádi vracejí, aby si společně zazpívali na koncertech se svými následovníky. Uprostřed nejrozmanitějších kulturních a společenských akcí, na nichž sbor účinkuje, je jistě nepřehlédnutelnou zejména jeho vlastní tradice každoročních předvánočních koncertů pro školu i veřejnost v zámecké kapli či vimperském kostele. Canto je rovněž držitelem několika soutěžních ocenění – vedle dvou stříbrných pásem z krajských sborových přehlídek např. též ceny pro nejúspěšnější studentský sbor v rámci Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu, jehož bývá pravidelným soutěžním či hostujícím účastníkem.

 

Ačkoli sbor zpívá především pro radost a v soutěžních či přehlídkových aktivitách nespatřuje hlavní smysl své činnosti, rozhodl se po delší odmlce zamířit v letošním Roce české hudby opět na soutěžní pódia, a to v rámci jubilejního dvacátého ročníku celostátní hodnocené přehlídky gymnaziálních pěveckých sborů „Gymnasia Cantant“.

 

 

canto1

 

 

Zmíněná prestižní přehlídka má oproti běžným soutěžním zvyklostem určitá specifika. Pěvecké sbory se podle svého složení mohou přihlašovat do dvou kategorií – A nebo B. Účast v první z nich předpokládá minimálně patnáctiprocentní podíl mužských hlasů a nácvik povinné soutěžní skladby pro smíšený sbor. Kategorie B žádné podmínky neklade, má však odlišný způsob hodnocení. V obou případech je nutno napřed projít regionálními koly, pořádanými pro celou republiku celkem ve třech městech: Praze, Brně a Orlové. Zde se ještě neudílejí podle obvyklého soutěžního způsobu první, druhá a třetí místa, případně čestná uznání, nýbrž odborná porota pouze rozhoduje o postupu do celostátního kola, pořádaného po celých zmíněných dvacet let v Brně. Teprve tam jsou sbory hodnoceny zlatými, stříbrnými či bronzovými pásmy, případně zvláštními cenami poroty, ovšem pouze v kategorii A. Sbor kategorie B, pokud svým vystoupením zaujme, může získat jen některou ze zvláštních cen poroty, neboť s ohledem na své složení nenacvičuje povinnou soutěžní skladbu.

 

 

canto2

 

 

 

Jelikož je Canto od počátku sborem převážně dívčím (sice se v něm čas od času vyskytnou i chlapci, ale nikdy v takové míře, aby bylo možno hovořit o klasickém smíšeném sboru), připadala zde v úvahu jedině kategorie B. V regionálním kole, pořádaném 19. března v působivém prostředí Slavnostního sálu Valdštejnského paláce, sídle Senátu Parlamentu České republiky, se tak vimperští zpívající gymnazisté utkali s dalšími šesti soupeři a docílili svého historického úspěchu v podobě postupu do celostátního kola. To probíhalo o necelý měsíc později, ve dnech 10. – 12. dubna. Překvapujícím zjištěním byla již jen skutečnost, že v poměrně bohatě obsazené kategorii B – celkem jedenáct sborů v rámci všech tří regionálních kol – si vybojovala soutěžní účast v kole celostátním všehovšudy dvě gymnázia, a to Vimperk a Ostrava Poruba. Bezmála sedmihodinová cesta vlakem ze Šumavy na Moravu přinesla Cantu nejen báječně strávené necelé tři dny plné zpěvu, nových setkání, bohatých zkušeností a zážitků, ale též zatím nejvyšší ocenění v historii sboru. Na pódiu památného Besedního domu, sídla Filharmonie Brno a současně místa, v němž se svého času bylo možno setkat mimo jiné i se slavným hudebním skladatelem Leošem Janáčkem, Canto po svém závěrečném vystoupení převzalo zvláštní cenu za mimořádně kultivovaný hlasový projev a dramaturgii. Podle slov předsedy poroty, legendárního sbormistra prof. Lubomíra Mátla, zde slavila svůj úspěch vyvážená harmonie svěžích dívčích hlasů spolu s lidovou písní, což je úžasným potvrzením staré pravdy, že největší síla se často ukrývá v jednoduchosti, tedy zdánlivě „obyčejná“, ovšem dobře zazpívaná lidová píseň dokonale obstojí i vedle technicky náročnějších umělých kompozic a je tím pádem stále živá.

 

-red, foto JT

 

{gallery}vimperk/2014/04_duben/canto_vimperk/{/gallery}