Deště přinesly radost vodákům

 

Bouřky a silné deště zajistily volné splouvání Teplé Vltavy

vodaci 1a

 

Od úterního rána je možné splouvat Teplou Vltavu v úseku od Soumarského mostu k mostům u Pěkné, bez omezení. Díky silným dešťům stoupla hladina řeky nad limitních 61 centimetrů a vodáci tak mohou vyjet bez průvodců.

 

V pondělí byla hladina Teplé Vltavy jen těsně nad limitem možného splouvání 50 centimetrů. Konkrétně bylo naměřeno 50,2 cm, a proto mohly vyjet registrované lodě s průvodci. Druhý den byla ale situace naprosto odlišná, díky nočním bouřkám stoupla hladina na 81 centimetrů a na vodu tak mohly registrované lodě bez doprovodu.

 

Vodáky ale odradilo počasí. Celé úterý provázely časté přeháňky a tak na řeku vyrazilo jen dvacet nadšenců. To včera, ve středu už byla situace jiná. Hladina řeky je na 87,3 centimetrech a od rána se tu dveře netrhly, i díky počasí, které je báječné. Je pravděpodobné, že volné splouvání bude možné i 24. července,“ říká Dagmar Veselá, která na Soumarském mostě odbavuje vodáky.

 

Od začátku května se přitom mohlo volně, bez průvodců, splouvat 12 dnů. Oproti loňskému roku to není moc, na druhou stranu se letos nemohlo vyjet pouze čtyřikrát,“ dodává. Celkem od začátku sezony splulo k dnešnímu dni 1379 lodí, za poslední tři roky byl červen 2014 nejsilnější, vyplulo 658 lodí a červenec na tom bude ve srovnání s loňským rokem podobně. Pokud by takto vypadal i zbytek léta, ekonomika splouvání by nebyla poprvé ztrátová, i když při těchto počtech splouvajících je větší i počet průvodců, doprovázejících skupiny lodí. Ve 158 průvodcovaných skupinách splulo 666 lodí, což je skoro polovina z celkového počtu.

pristani nova pec 2

Letos jsou tedy průvodci hodně vytíženi. Naproti tomu loni, měli až do začátku srpna volno. „Celý květen, červen i červenec neklesla hladina pod 61 centimetrů. Poprvé se nemohlo splouvat až 3. srpna. A právě druhá polovina vodácké sezóny na Teplé Vltavě v roce 2013 byla špatná. Kvůli nedostatku vody se v srpnu nedalo splouvat 16 dnů, v září 19 dnů a říjen byl ještě horší,“ vzpomíná mluvčí NP a CHKO Šumava Jan Dvořák.

 

I přesto, že je možné splouvat bez průvodců, je nutná registrace, která probíhá buď na internetových stránkách www.npsumava.cz nebo přímo na místě u Soumarského mostu.

 

Letos se vodáci začali registrovat trochu jinak, než loni, kdy si třeba už v květnu zajišťovali termín na září. Teď sledují více předpověď počasí a registrují se na poslední chvíli, třeba i den nebo dva dny předem a funguje to,“ tvrdí Dagmar Veselá.

Mezi nejvíce obsazované dny patří čtvrtek až neděle, naopak volné hodiny jsou vždy v pondělí a úterý. Skoro každodenním pravidlem bývá to, že prázdno je hned první ranní hodina splouvání, kdy se vyjíždí v osm hodin. To je přitom řeka nejkrásnější,“ uzavírá Veselá.

 

Foto Josef Štemberk