Vzpomínky Jiřího Potužníka 12.5

12.5. Předkládání Horákem některých jeho „rádoby důkazů“ o správnosti nabízeného řešení  obnovy technického stavu tepelného hospodářství soukromou      firmou

 

Jak profesor Horák seriózně?, nebo spíše zcela naivně?, nebo zcela účelově?, nebo dokonce přímo i hloupě? uvažuje nás dostatečně přesvědčuje následující, doslova „unikát“ v jeho myšlení. 

 

V č. 10/2008 VN uvádí, že soukromá firma – jeho chráněnec (moje označení), která dříve provozovala

tepelné hospodářství, zřejmě sdělila profesorovi předpokládanou cenu, několikrát profesorem zdůrazňovaného,

propojení obou kotelen (u Jitony a ve Sklářské ul.) ve výši 27 mil. kč, v délce, kterou podle mapy odhaduji  cca na 800 až 1000 m! Délka by záležela na technickém provedení, které Horák neupřesnil.

Je zřejmé, že z Horákových textů přesvědčivě vyplývá, že jedině předmětná soukromá firma měla správné názory na provozování a údržbu tepelného hospodářství a jedině ONA by zaručila nízkou cenu tepla!!!

Když se však podíváme do Zámečníkova textu v č.3/2006, nebo níže do mého přehledu skutečných investičních nákladů vynaložených na rekonstrukci – Porovnání finanční nákladnosti na rekonstrukci ….. vidíme,  že cca 2,5 km!!! teplovodů však Město přišlo „jen !“ na  32 mil.!!!, včetně  75 domovních výměníkových stanic! (protiproudový výměník tepla pro vytápění a druhý pro nepřetržitý ohřev TUV, čerpadla a regulace)!

Tato výše investic vyplývá z účetních dokumentů a odpovídá celkově proinvestované částce. Tyto celkové finanční údaje jsou uvedeny na budově plynové kotelny v Luční ulici.

A první úseky, z uhelné kotelny (dnes na štěpky) až do nové plynové kotelny rekonstruovaného potrubí jsou rozhodně ve větší délce, ale zcela jistě i o větším průměru potrubí než by bylo propojení s kotelnou ve Sklářské ulici, tedy i cenově dražší!

Z těchto údajů si každý normální a rozumně uvažující člověk může udělat obrázek o tom, jak předražené služby na tepelném hospodářství tato Horákem ochraňovaná soukromá firma poskytovala! Když finanční rozdíl částek skutečně investovaných do rekonstrukce všech teplovodů a Horákem prosazovaného pouhého propojení obou kotelen (o poměrně malé vzdálenosti)  je vyšší o pouhých  +5 mil. Kč!!! 

Fyzický rozdíl tohoto propojení kotelen k velikosti provedené rekonstrukce (viz odstavec výše)  je ale přímo obrovský! Odhaduji, že snad jenom  okolo 25  až 30 %!!!

Kdo tedy tady asi plýtvá , nebo by plýtval !, městskými! –  našimi!,  penězi?!  Jak Jirka Horák také neustále Zámečníka napadá!    Je to Zámečník nebo profesor Horák?!   Podle mne to je zcela jednoznačně profesor!

Nehledě k tomu, že jsem se v minulosti k některým opravám potrubí v topných kanálech, které prováděla tato soukromá firma, náhodně nachomýtl a viděl jsem, jak mizernou kvalitu tyto opravy měly, hlavně v provedení tepelných izolací!  Použití nesprávných, příliš měkkých izolačních materiálů (vaty) o malé objemové hustotě, ale hlavně laciných!!!,  a o malé tloušťce, kdy po přitažení drátem k potrubí, byl drát téměř přímo na potrubí !

Již jsem neviděl, zda byla provedena a v jaké kvalitě venkovní izolace topného kanálu proti vlhkosti.

Když jsem nad tím kroutil hlavou a dotazoval se montérů, tak mi bylo řečeno, že to tak rozhodlo vedení soukromé firmy, a že to tak musí stačit! Tyto opravené úseky proto musely mít vysoké tepelné ztráty, tedy zbytečně více spotřebovaného tepla a proto také vyšší cenu za teplo!!!

A zase, kdo tuto vyšší spotřebu tepla tehdy asi platil?, když Horákovi „jde především!“ o cenu tepla pro občany?! Horáku !, byli to zase jenom odběratelé tepla, nikdo jiný!!!

Chci proto Horákovi položit zase přímou a konkrétní otázku, zda by nám na této skutečnosti poctivě vysvětlil, jak důsledně „šlapal na paty !“ funkcionář vedení Města  soukromé firmě při těchto opravách?!  Byly to opravy ve čtvrti Karla Weise v letech asi 1995 až 2000. Když Horák toto jednání odpovídajícího funkcionáře ve vztahu k soukromé firmě tak velebí, tak vychvaluje, jako něco jedinečného, co nemá obdoby!!!

Jirko Horáku, kde zůstala ta Tvoje přesvědčivá a neomylná pravda?!  A profesorovi tyto skutečnosti myšlenkově nedojdou a nedojdou!

 

V č. 3/2006 VN, tehdejší místostarosta Zámečník uvádí ve své reakci na Horákův článek, že jednatel soukromé firmy po něm chtěl  na rekonstrukci tepelného hospodářství celých 50 mil. Tyto Horák nezmiňuje. A já přidávám, že ještě nevíme, na co konkrétně by se ta jeho rekonstrukce vztahovala, jaký způsob provedení by obsahovala!

Já tyto informace, ve vztahu k přemrštěnému požadavku soukromé firmy na propojení kotelen chápu tak, že těchto 50 mil. bylo jen mimo rekonstrukci uhelné kotelny a propojení kotelen.  Protože 20 mil. na kotelnu a 27 mil. na propojení kotelen nám dává celých 47 mil. To by znamenalo, že na parovod, teplovody a výměníkové stanice by již nic nezbývalo! A ty byly zcela určitě ve velice špatném stavu!

Proto přidáme-li k těmto částkám 50 mil. na teplovody a výměníkové stanice, dostáváme se k 97 mil., a to se domnívám, že by zcela určitě nebyla konečná částka!, vzhledem k nepřekonatelně přemrštěné! sumě na propojení kotelen! Tuto by soukromá firma zcela určitě při konkrétním jednání o rekonstrukci, nebo při předávání majiteli ještě pěkně navyšovala!

A při těchto vysokých investicích by zřejmě nadále zůstával v provozu velice zastaralý a neekologický systém, mohu říci, že krátce před fyzickým dožitím!

Kdyby Jirka Horák vnímal i sdělované mu informace Zámečníkem, nejenom soukromou firmou, mohl si tuto jednoduchou početní úlohu sestavit i sám.

Protože to ale neudělal, tak nám zcela zřetelně sděluje, že tyto jednoduché „počty ze základní školy!“ dělají dnes, spolu s logikou a se zdravým úsudkem!, „profesorovi“ asi velký nebo snad dokonce nepřekonatelný  problém!!!

K tomuto závěru musíme zákonitě dojít pouhým porovnáním Horákem uvedených, respektive, soukromou firmou požadovaných investic a skutečně proinvestovaných financí města, organizovaných Zámečníkem!!!

 

Ještě musím dodat, že se k těmto Horákem uvedeným číselným údajům i slovním sdělením, ing. Libor Bezděk, jednatel této soukromé firmy, ve svém článku uvedeným v č. 4/2006 VN, úzce souvisejícím s Horákem rozvířeným problémem o rekonstrukci CZT, nevyjadřoval. I když se zcela emočně vyjadřoval k informacím sděleným místostarostou Zámečníkem k Horákovo článkům. Takže musel dobře vědět, jaké nesmysly Horák zveřejnil. Ani později jsem jeho reakci k tomuto nezaznamenal, takže jsou určitě správné, přesně tak, jak to soukromá firma zamýšlela.