Vzpomínky Jiřího Potužníka 12.2c

12. c) O koncepci zásobování teplem

V Radě a v Zastupitelstvu se nakonec rozhodlo o přípravě celkové rekonstrukce tepelného hospodářství. A tím

si myslím, že v podstatě pouze začalo zcela za pochodu kvapné uvažování vedení Města o situaci v „zásobování teplem“. Bylo proto zadáno vypracování projektu.

Toto, mohlo by se říci, rozhodnutí Rady ale řešilo pouze okamžitý stav a nikoli koncepci dlouhodobou. Protože dlouhodobá koncepce je časově značně, nebo více náročná. A zřejmě k tomu nemohlo z časových důvodů na podzim r. 2003 či na jaře r. 2004 již dojít. Mám na mysli informace, kde zmiňuji některé možné úspory provozních nákladů. V každém případě by se měla tato koncepce dopracovat.To znamená vypracování projektové studie možného připojení dalších domů, např. část

starého sídliště. Nebo připojení i dalších objektů.

Kdyby byla tato koncepce vypracovaná již před projektováním rekonstrukce tepelného hospodářství, zahrnul by projekt do realizace i dostatečně velké rozvodné potrubí až do míst předpokládaného napojení dalších odběratelů a řešil by i kapacitu kotelny. V takovémto momentu by se v předstihu vypracovaná koncepce vedení Města v oblasti vytápění rozhodně hodila a šetřila by nemalé investice v případě budoucího připojení dalších odběratelů tepla v území poblíž hlavního potrubního vedení, např. do starého sídliště!

V případě, že by se skutečně v budoucnu připravilo připojení dalších odběratelů a kapacitně by nestačilo nynější stávající rozvodné potrubí, bude to třeba naše Město stát zbytečné peníze navíc !!! 

Součástí tohoto uvažování o dalším možném provozování tepelného hospodářství se musela objevit i nutnost řešení otázky zajištění dodávek tepla v případě havárie, a také  alternativního paliva.