Pojďte do kouzelného světa

Pozvánka do sušického muzea na výstavu KOUZELNÝ SVĚT PANENEK

 

Několik desítek panenek světoznámých značek, oblečených do kostýmů princezny se zlatou hvězdou, ledové královny, madame Pompadour, Cruely ze 101 dalmatinů, ale i třeba Elvise Presleyho nebo Rumburaka, je pro návštěvníky připraveno v Muzeu Šumavy v Sušici na výstavě nazvané KOUZELNÝ SVĚT PANENEK. Tuto unikátní sbírku přivezla do Sušice paní Erika Holubová, která téměř všechny oblečky pro panenky navrhla a také sama vyrobila.

 

Erika Holubová pochází z Hrádku u Sušice, ale bydlí v Praze. Od raného mládí se zajímala o všechny tvořivé činnosti, hlavně klasické rukodělné činnosti jako háčkování, pletení nebo šití. Už jako malá na panenky spíš tvořila, než si s nimi hrála. Šití pro panenky se pro ní nakonec stalo víc, než jen krátkodobou zábavou – navrhování a tvorba oblečení je dnes její velký koníček. Nezůstalo však jen u šatů, Erika tvoří doplňky jako jsou šperky, kabelky, parfémy, laky na nehty, občas boty a poslední dobou se pustila i do výroby nábytku – z lepenky, ze dřeva, z balzy… Nejvíce ji ale zasáhlo vyrábění miniaturního jídla, především sladkostí.

 

Na výstavě je k vidění několik plně zařízených pokojíčků a scének – letní s bazénem, vánoční, velikonoční, moderní holky na nákupech, jazzový bar, svatební, plesová a pohádková. Velký prostor v samostatné vitríně dostala mořská panna a nechybí ani scéna s vnoučaty. Mezi nejkrásnější patří vybavená cukrárna se spoustou dortů, zákusků, bonboniér, čokolád, pultem s různými druhy zmrzlin a vitrínou s chlebíčky. Také cukrárna je téměř kompletně dílo paní Holubové. Sama jí vyrobila ze dřeva a kromě skleněných nebo umělohmotných věcí ji sama vybavila dorty, zákusky a papírovými miniaturami.

 

Součástí výstavy je i hrací koutek a malý módní salon, kde se malé parádivé slečny mohou obléknout do replik kostýmů vystavených na panenkách, učesat a nalíčit se.

 

Unikátní výstava panenek, která potěší nejen malá děvčata, ale i jejich maminky a možná i tatínky, potrvá v sušickém muzeu do 22.srpna 2014.

 

 

 

panenky plakat