Unikátní kniha o Šumavě pro nevidomé

Nevidomí blíže poznají Národní park Šumava, vznikla o něm první kniha v Braillově písmu i s unikátními reliéfními mapami

krest nevidomi3

Zrakově postižení lidé mají vůbec poprvé možnost představit si, jak velké území zabírá Národní park a v kterých místech leží jeho nejznámější turistické cíle a vrcholy. Umožňuje jim to nová kniha „Šumava pro všechny – Průvodce pro turisty se zrakovým postižením“, která je napsána v Braillově písmu a její přílohou jsou unikátní reliéfní mapy celého území s vyznačenými cíli.

 

Právě tyto mapy byly hlavním motivem zrodu této knihy. Díky tomu si poprvé mohou nevidomí udělat představu, jak velké území zabírá Národní park, kde v něm leží a jak jsou od sebe vzdáleny ty nejznámější cíle a vrcholky,“ říká autor knihy Jiří Vencl.

 

krest nevidomi2

Vytvořit takovou kniha byla přitom velká výzva. Kvůli velikosti Braillova písma jsme museli vybrat to nejdůležitější o Šumavě s padesátkou turistických cílů a vrcholků, které jsme chtěli představit,“ dodává Vencl.

 

Nevidomí si tak díky nové knize udělají představu, kde na území Šumavy leží vrchol Poledníku, kde najdou Prameny Vltavy a kde jsou všechna informační centra Národního parku Šumava včetně toho na Svinných Ladách, kde je část expozice vybavena prvky pro slabozraké.

 

Jsem opravdu rád, že jsme konečně udělali něco, co přiblíží tak krásné území jako je Šumava i lidem, kteří ji nemohou vidět,“ říká ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

 

Národní rada osob se zdravotním postižením tuto aktivitu pochopitelně vítá. Národní park se této problematice věnuje opravdu velmi intenzivně a je dobře, že se myslí na lidi i s takovým postižením,“ doplňuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása.

 

Kniha „Šumava pro všechny – Průvodce pro turisty se zrakovým postižením“ se tak zařadila do jedenáctky českých knih, v Braillově písmu, které obsahují reliéfní mapy. První náklad je v počtu 100 kusů a knihy budou distribuovány konkrétní cílové skupině ve spolupráci s NRZP a k dispozici budou i na Infocentrech Národního parku Šumava.

 

Věřím, že realizace projektů, které byly započaty ve zpřístupňování přírodních lokalit Národního parku Šumava, budou pokračovat i pod jeho novým vedením,“ přeje si Václav Krása.

 

krest nevidomi1

S jistotou můžu říct, že tímto projektem spolupráce s Národní radou zdravotně postižených nekončí, naopak ji chceme nadále rozvíjet, tak abychom Šumavu přiblížili a zpřístupnili co největšímu počtu lidí s různými druhy zdravotních postižení,“ zakončuje ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

V návaznosti na vydanou knihu Správa Národního parku plánuje popis vybraných cílů Braillovým písmem přímo v terénu.

-tz nps-