Na konci srpna by mělo být hotovo

Areál vodních sportů Vimperk: Jak pokračuje stavba

Už v loňském roce  byl provoz a  kvalita vimperského koupaliště pro město neúnosnou finanční zátěží. Pouhým napouštěním přicházelo město o statisíce korun, díky velkým únikům vody. Tři bazény v původním koupališti byly propojené, proto se musely napouštět všechny, kromě toho  každoročně provoz musela povolit hygiena.

puvodni koupaliste

aktualne cerven

 

V roce 2013 obdrželo město rozhodnutí o přidělení dotace z ROP Jihozápad na realizaci I.etapy výstavby areálu vodních sportů Vimperk. Přidělená dotace umožní vybudování venkovního bazénu s nezbytným technologickým zázemím a prvky, které poskytnou možnost v případných dalších etapách dobudovat areál do podoby klasického krytého bazénu.

 

 

koupaliste vizualizace

 

Původně  bylo uvažováno o využití solírních panelů na ohřev vody (na obr. původní vizualizace), ty by ale z dotace pořízeny nebyly, prozatím  byly z projektu vypuštěny. Samotný bazénový prostor bude sestávat ze sportovního bazénu délky 25m o třech drahách, bazénu Zábavy, provozně i funkčně spojeného s bazénem Sport a Víceúčelového samostatného bazénu. Součástí bazénu Zábavy bude prostor pro relaxaci. Především se jedná o bazény s řadou atrakcí (protiproud, air přívod, jeskyně s vlnobitím, divoká řeka apod.). Součástí technologické úpravy bazénové vody je betonová vyrovnávací nádrž, oběhová čerpadla, tlakový filtr s vícevrstvou filtrační náplní, automatické dávkovací zařízení chemikálií  (PD stavby).

Autorem projektové dokumentace je Šumavaplan spol. s r. o. Sušice.

 

pudorys aktual

 

koupaliste 12

 

 

K podrobnostem plnění projektu  více Marcela Kobrová, referentka odboru investic a údržby města Vimperk:

“Fyzická realizace stavby, jejíž náklady budou činit cca 36 mil. Kč, byla zahájena 1. 3. 2014. Zhotovitelem stavby je stavební firma ALDAST, spol. s r.o. Strakonice. V současnosti jsou dokončeny zemní práce spojené se založením stavby, je vybudována hlavní základová deska a probíhají betonářské práce svislých konstrukcí obvodových stěn a ostatních nosných konstrukcí. V oblasti provádění veškerých stavebních prací je dodržován stanovený časový harmonogram a vše tedy nasvědčuje tomu, že stavba bude dokončena podle všech předpokladů a uzavřené smlouvy o dílo do 31. 08. 2014.

banner rop
Bez dotace z ROP Jihozápad, která představuje částku 27,119 mil Kč, by město Vimperk nebylo schopno projekt zrealizovat. S přihlédnutím ke skutečnosti, že původní venkovní bazény neodpovídaly díky svému havarijnímu stavu současným požadavkům na provozování obdobných zařízení, a jejich provoz by musel být uzavřen, bylo získání dotace z EU jedinou příležitostí pro to, jak zachovat existenci bazénu – venkovního koupaliště ve Vimperku. Realizace I. Etapy projektu Areál vodních sportů Vimperk zvýší užitný standard tohoto veřejného zařízení a stane se dobrou výchozí pozicí pro eventuální konečný cíl projektu – krytý bazén ve Vimperku.”

Celková cena za stavbu, uvedená ve smlouvě s dodavatelem, kterou schválila rada města v únoru letošního roku,  je 34,568 759 Kč (včetně DPH).

 

Foto z dosavadního průběhu výstavby:

{gallery}vimperk/2014/06_cerven/koupaliste_vpk_kopie/{/gallery}