Sobotní ráno bude chladné, pak se oteplí

V posledních dnech spadlo na Šumavě i v pošumaví nejvíce srážek od začátku roku. V pátek 23. května zasáhly velmi silné bouřky Šumavu jen okrajově, nejvíce srážek spadlo na Strakonicku a především na Táborsku. Sobotní bouřky byly opět lokální, výrazné srážky zaznamenalo okolí Českého Krumlova a například Vyšebrodsko a Kaplicko. neděle 25. května přinesla slunečné počasí beze srážek. Byl to jediný den v uplynulém týdnu, kdy na Šumavě nepršelo. Od pondělí se opět vyskytovaly lokální přeháňky a bouřky, v úterý a zejména ve středu pak západní část Šumavy zasáhly trvalé a místy hodně vydatné srážky. nejvíce vody spadlo přímo v Klatovech a to 78 mm za 48 hodin. To samozřejmě vedlo ke vzestupům hladin potoků a řek. Naopak v části Prachaticka a na Českokrumlovsku byly srážkové úhrny několika násobně nižší. Díky zatažené obloze a deštivým dnům byly teploty nižší, než je na konci května obvyklé, jen tam, kde se protrhala oblačnost stoupaly maxima nad 15°C, většinou se ale pohybovaly mezi 10°C až 15°C.

 

Čtvrtek přináší opět velkou oblačnost od ranních hodin, slabé mrholení postupně přešlo v déšť, místy i silnější. Během dne bude srážek od severu postupně ubývat, částečně se začne obloha protrhávat. Teploty vystoupí jen na 10°C až 14°C, v horských polohách kolem 8°C. V pátek bude polojasno až oblačno, místy s přeháňkami a teplotami mezi 13°C až 16°C. Sobotní ráno bude díky přílivu chladnějšího vzduchu a zmenšené oblačnosti chladné, teploty spadnou na 6°C až 2°C, místy musíme počítat s přízemními mrazíky. V mrazových kotlinách můžou teploty spadnout až k -5°C. Během dne oblačnosti přibude, ojediněle se vyskytnou přeháňky. teploty vystoupí na 16°C až 19°C. 

 

Od pondělí bude polojasno až oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Teploty budou na vzestupu, z počátku mezi 18°C až 22°C, postupně vystoupí na 21°C až 26°C, počítat musíme s bouřkami z tepla. 

 

Prachatice, 27. května, foto Aleš Morong:

(ir)