pes

Volně pobíhající psi ohrožují všechny

Informační servis městské policie

Volně pobíhající psi jsou nebezpeční pro všechny

Případů, kdy občané městské policii hlásí volně pobíhající psi, přibývá. Nejde jen o to, zda je zvíře velké nebo malé, jestli vypadá a chová se klidně, nebo jeví zámky agrese. Obecné ohrožení může volně pobíhající zvíře způsobit nejen mezi chodci, ale i na silnicích. Mnohdy řidič nemá šanci včas zareagovat, když mu zmatené zvíře vběhne před (byť pomalu) jedoucí vůz a riziko nehody a zranění je v té chvíli velmi reálné. Majitelé psů mnohdy netuší, že se jejich miláčci dostávají ze zahrad a pozemků ven, zjistí to většinou až v případě, že se jim pes „ztratí” a oni jej najdou v lepším případě v městském útulku kam jej odvezou strážníci nebo veterináři, v tom horším případě jej nenajdou vůbec…

 

Mnoha občanům se zdají pouze finanční pokuty za opakované utíkání zvířete nedostatečným řešením. Penězi se pak dají jen těžko nahradit újmy na zdraví nebo majetku v případě napadení zvířetem, či poničení věcí volně pobíhajícím psem. Navíc v mnoha případech napadení figurují děti, které se pak s následky takového střetu potýkají celý život.

 

Další případ zaznamenali strážníci MP Prachatice minulý pátek:

Na linku 156 bylo oznámeno, že na Libínském Sedle již asi hodinu volně pobíhá po vsi nějaký vlčák. Po příjezdu na místo a důkladné prohlídce hlídka žádné zvíře nenašla. O hodinu později se oznámení opakovalo s tím, že se uvedeného psa podařilo odchytit a zda by si mohla hlídka pro něho dojet. Hlídka se snažila odchyceného psa naložit do služebního vozidla, ale to se jí nepodařilo. Po chvíli se na místě objevila příbuzná majitelky tohoto psa, ale té se též psa do svého vozidla nepodařilo dostat. Žena se poté telefonicky spojila s majitelkou psa, která se po chvíli na místo dostavila, psa naložila do svého auta a odvezla si ho domů do Křišťanovic. Majitelce psa byla uložena bloková pokuta.

 

 

Další zprávy MP Prachatice:

Zlodějka v prodejně
V pátek v jedenáct hodin dopoledne oznámila prodavačka z prodejny na náměstí Přátelství, že tam mají zloděje. Po příjezdu na místo hlídku očekávala vedoucí prodejny, která hlídce sdělila, že viděla ženu, jak si dává zboží do tašky. U kasy je z tašky nevyndala a po zaplacení ostatního nákupu byla za kasou zastavena. Dobrovolně z tašky vyndala nezaplacené sýry v hodnotě necelých 60 korun. Zboží bylo nepoškozené vráceno zpět do prodeje, žena tvrdila, že si sýry strčila do tašky nevědomky. Následně strážníci lustrací ve spolupráci s P ČR zjistili, že dotyčná nebyla v posledních třech letech za krádež souzena. Byl jí proto na místě uložena bloková pokuta. . Celá věc byla na místě vyřešena uložením blokové pokuty.

 

V sobotu krátce po osmé hodině ráno oznámil telefonicky zaměstnanec autobusové dopravy, že mu volali cestující, že na autobusovém nádraží je nějaká omladina a dělá výtržnosti a nepořádek. nakolik to byla pravda do doby, než hlídka na místo přijela, to se lze jen domnívat, možné je, že mládež na upozornění jiné osoby odešla. když po chvíli hlídka MP dorazila na místo, našla na lavičce spícího opilého mladíka a pod ním jednu láhev s rozlitým nápojem. Mladík po probuzení uvedl, že mu ujel autobus a tak čeká na další. Hlídka jej upozornila, že na lavičce ležet a spát nesmí, ani vzbuzovat veřejné pohoršení svým chováním – nato se mladý muž zvedl a z nádraží odešel.

 

Vloupání do kanceláře hotelu
Na linku 156 oznámila provozovatelka jednoho z prachatických hotelů, že se jim někdo vloupal do kanceláře. Hlídka MP po příjezdu na místo zjistila, že se jedná o násilné vniknutí, kdy byl porušen zámek vstupních dveří a zámek dveří vedoucích do kanceláře. Podle slov oznamovatelky došlo k odcizení kasy s mincemi v hodnotě kolem 4 000 Kč. Na místo byla telefonicky přivolána také hlídka Policie ČR, která po příjezdu případ převzala k dalšímu šetření.

-red, p cr-