Jak Polka získala svůj název?

Polka je další ze zaniklých šumavských osad na Prachaticku. Lokalita leží 3,5 km západně od Horní Vltavice v nadmořské výšce 830 až 940 metrů n.m. na soutoku Teplé Vltavy a Poleckého potoka. Český název osady byl používán až od roku 1921, název byl odvozen od slova půlka, čili pólka. Místní potok dělil vimperské panství právě v těchto místech na polovinu. Německý překlad této osady zní Elendbachl, od slova Elend, což v překladu znamená bída.

 

Počátky osady se datují k roku 1730, kdy zde vznikla dřevařská osada. Roku 1839 zde byla postavena umělá vodní nádrž, upravená k plavení dříví. V roce 1910 zde stálo 22 domů a žilo zde 162 německých obyvatel. V osadě nechyběla škola, hostinec či pila. Po druhé světové válce byli místní obyvatelé vysídleni, noví osadníci zde však dlouho nevydrželi a osada byla opuštěna. 

 

Nad osadou Polka vznikla v roce 1840 Nová Polka, zde však stálo jen 6 domů z nichž se do dnešní doby nedochoval žádný. Většina snímků z naší galerie je právě z lokality Nová Polka. Domy se sice nedochovaly, najdete zde však několik starých ovocných stromů, které v těchto dnech odkvétají. Z celé osady Polka se do dnešních dnů dochoval jen jediný dům, Krausův statek, který prošel rekonstrukcí. 

 

Polka není turisty příliš vyhledávaným místem. Prochází tudy jak cyklostezka, tak turistické značení na Knížecí Pláně či do obce Strážný. 

 

Fotografie byly pořízeny 10. května 2014: 

{gallery}pocasi/2014/05/05_10_polka{/gallery} 

 

 

(ir)