První v Novohradských horách

V Jižních Čechách je v provozu od 6. května 2014 nová meteostanice v Pohoří na Šumavě. Její stavbě předcházelo povolení nejen od majitele dotčeného pozemku, ale i povolení od Správy ochrany přírody. Jednání proběhlo i s pobočkou Českého hydrometerologického ústavu v Českých Budějovicích o přebírání naměřených dat a zařazení nové stanice do sítě ČHMÚ. 05 06 pohori stanice 10

Nová meteostanice, kterou zasponzoroval Luboš Zahradník od Slavkova na Moravě, je umístěna v Novohradských horách na samém okraji osady Pohoří na Šumavě, na břehu Pohořského potoka v nadmořské výšce 896 metrů n.m. Rozsáhlá planina s mírně se svažujícím sklonem ve vyšší nadmořské výšce je ideální kombinací pro vznik nízkých teplot po celý rok. Navíc stanice je umístěna v lokalitě, kde dosud profesionální měření zcela chybělo.

Nejbližší stanicí ČHMÚ je vzdušnou čarou 24 km severovýchodně vzdálený Býňov, který však leží pod Novohradskými horami v nadmořské výšce 475 metrů n.m. a 28 km západně od Pohoří leží meteostanice Vyšší Brod v nadmořské výšce 559 metrů n.m. Stanice v Pohoří je tak první, která bude mapovat klimatické poměry v Novohradských horách.

Celý článek a fotografie z instalace  nové meteostanice   >>>ZDE<<<