Oblačnosti bude nadále hodně

2. května zasáhly část Šumavy silné bouřky, doprovázené hlavně přívalovými dešti. Výrazný srážkový úhrn zaznamenaly například Prachatice 45 mm. Za studenou frontou se výrazně ochladilo a do horských poloh a přechodně i do poloh nad 700 metrů se vrátily sněhové vločky. Sněhová pokrývka se však vytvořila jen ojediněle a to v pásu od Boubína po Kleť. Denní teploty se 3. května dostaly ve vyšších polohách jen ke 4°C, horské polohy měly maxima kolem 0°C. Neděle 4. května přinesla už výrazně přívětivější počasí, polojasnou oblohu beze srážek a teploty kolem 10°C. Nejhezčí počasí bylo v uplynulých dnech v úterý 5. května, kdy maxima překračovala 20°C, v podhůří Šumavy byly maxima až ke 23°C, ve vyšších polohách kolem 18°C až 20°C. Oblohu pokrývala jen vysoká oblačnost. Středa už byla ve znamení zatažené oblohy a srážek, kterých bylo výrazně více na JZ návětří Šumavy, naopak v závětří spadlo sotva pár desetin milimetrů.

 

Sváteční 8. květen přináší od ranních hodin spíše zvětšenou oblačnost, oblačno až skoro zataženo, místy se vyskytuje slabé mrholení nebo přeháňky. teploty v maximech šplhají k 17°C v nižších polohách, vyšší polohy hlásí 11°C až 14°C a v horských polohách jsou maxima do 8°C, teplotu pociťově snižuje silnější vítr od jihozápadu. V pátek 9. května bude velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se vyskytne i bouřka. Odpoledne bude srážek ubývat. Denní maxima mezi 16°C až 19°C, v horských polohách kolem 12°C. 

 

Pokud plánujete na víkend výlet, určitě bude lepší počasí v sobotu. Převládat bude polojasno, postupně až oblačno, přeháňky budou jen ojedinělou záležitostí. Teploty vystoupí na 16°C až 20°C. V neděli bude oblačno až zataženo s přeháňkami, místy s bouřkami a teplotami mezi 14°C až 18°C. 

 

Od pondělí se mírně ochladí, bude oblačno, jen místy polojasno, přeháňky, místy i bouřky. Denní maxima mezi 12°C až 17°C, noční minima zůstanou s výjimkou mrazových kotlin nad bodem mrazu a to nejčastěji mezi 9°C až 4°C. 

 

text (ir)

foto Pepa jenšovský