Sníh se vrátí do nejvyšších poloh

Teplo a lokální bouřky. Tak lze stručně charakterizovat poslední dubnové dny. Srážkové úhrny byly na Šumavě velmi rozdílné, vyskytly se lokality, kde padaly přívalové srážky, jinde za několik dní spadlo sotva pár desetin milimetru. Teploty v nižších polohách atakovaly 20°C, ve vyšších polohách se maxima udržovala do 17°C. Noční teploty klesaly většinou mezi 10°C až 5°C, v údolích a hlavně v mrazových kotlinách často mrzlo. Výjimkou byl ale například 28. duben, kdy teploty zůstaly po celou noc výrazně nad bodem mrazu, nejnižší teplotu zaznamenal Březník a to +5,0°C.

 

Počasí bylo přívětivé i v poslední dubnový den a hlavně o filipojakubské noci, kdy plno lidí vzhlíželo k obloze, jestli nezmoknou. A nezmokli, na Šumavě se srážky žádné nevyskytly.

 

Zato první máj přinesl opět přeháňky a lokální bouřky, teploty však byly více než příjemné. Přes 20°C se teplota dostala v Husinci, v Prachaticích nebo ve Čkyni.

 

Noc na pátek bude ve znamení doznívajících přeháněk a bouřek, oblačnosti bude ubývat na polojasno, místy se vyskytnou mlhy. Během pátečního dopoledne 2. května bude polojasno, postupně začne na frontě přibývat oblačnosti, přidají se přeháňky a bouřky, v kterých může lokálně spadnout až 30 mm vody. V bouřkách zesílí vítr, v nárazech i 20 m/s. V sobotu k nám pronikne studený vzduch, obloha bude zatažená s občasným deštěm, který bude přecházet nad 1000 metrů n.m. ve sněžení. Denní maxima budou nízká, jen kolem 7°C až 10°C, v horských polohách kolem 3°C. Může se tak během soboty vytvořit slabá sněhová pokrývka v hřebenových partiích. V neděli bude počasí přívětivější, ráno bude ale chladné, teploty spadnou k 0°C, vyskytnou se četné přízemní mrazíky, v mrazových kotlinách bude i k -7°C. Během neděle bude polojasno, pravděpodobně beze srážek a teploty lehce nad 10°C, v horských polohách kolem 6°C.

 

Nejen nedělní, ale i pondělní ráno bude chladné, teploty opět spadnou na 4°C až 0°C s četnými přízemními mrazíky. Během dne bude polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami a teplotami lehce nad 10°C. Oteplovat by se mělo od úterý, přibude však přeháněk a bouřek. Teploty se zastaví na 16°C až 20°C.

 

Pohled na Prachatice od Cvrčkova, 26. duben, obě fota Pepa Jenšovský:

 

(ir)