Výměna starostů v partnerském městě

Je to už deset let…

 

Víte, jak dlouho stojí dub v parčíku na Husově náměstí vedle gymnázia? Nevýraznému stromu vysokému asi šest metrů dává význam v blízkosti umístěná deska s nápisem: Evropský strom – 1. 5. 2004. Je tomu přesně deset let, co byl slavnostně zasazen na počest vstupu České republiky do Evropské Unie a na počest uzavření partnerské smlouvy mezi městy Sušice a Wenzenbach. Tehdy se lopat chopili starostové obou měst Josef Schmid a Jiřina Rippelová, aby zde společně zasadili tento evropský a zároveň německý národní strom.

 

 wenzenbach 2014 5

Český národní strom – lípa – putoval nyní s oficiální delegací města Sušice při příležitosti 10. výročí uzavření této partnerské smlouvy na symbolickou výsadbu do Wenzenbachu. Bavorské město leží poblíž starobylého Regensburgu, jehož historické památky sahají až do Římské říše. Wenzenbach je naopak městečko moderní s ulicemi rodinných domů, novou radnicí, velkým sportovním areálem a svébytně upraveným kostelem. Českou delegaci složenou ze zástupců města, sboru Svatobor, Sušického kulturního centra, hasičů, Sulesu, Klubu českých turistů a doplněnou o bývalou starostku JUDr. Jiřinu Rippelovou přivítal na radnici německý starosta Josef Schmid. Slavnostního setkání se také zúčastnili představitelé tamějších organizací a spolků. Zazněly fanfáry a místní žesťový soubor zahájil oslavy. Více než stovka shromážděných sledovala úvodní projev zakladatele i organizátora partnerství Josefa Schmida, který vyzdvihl dlouholeté přátelské a živé vztahy mezi oběma městy. Svá slova potvrzoval promítanou obrazovou prezentací, která připomínala společné akce uplynulého desetiletí. Na závěr proslovu představil svého mladého nástupce Sebastiana Kocha. Dále vystoupil starosta Sušice Petr Mottl, poděkoval za srdečné přijetí a zdůraznil vysokou hodnotu takového mezinárodního partnerství na pozadí současných událostí v Rusku a na Ukrajině. JUDr. Jiřina  Rippelová pak hovořila zejména o počátcích partnerství. Delegace si předaly květiny a drobné dárky a Bc. Petr Mottl a místostarostka Ing. Věra Marešová se zapsali do pamětní knihy města Wenzenbach.

 

wenzenbach 2014 7

 

Svatobor zazpíval Ódu na radost v němčině i čestině. Celá společnost se pak odebrala na nádvoří radnice, kde představitelé mezinárodního partnerství slavnostně odhalili pamětní desku se znaky obou měst.

 

wenzenbach 2014 9

 

Dalším cílem shromážděných byl přírodní a sportovní park s novým rybníkem, kde byla nedaleko kapličky zasazena právě sušická lípa. Symbolického aktu se opět zúčastnili zástupci obou měst. Při této příležitosti Svatoboři zazpívali irskou modlitbu o přátelství.

 

wenzenbach 2014 10

 

 

wenzenbach 2014 12

Také během dalšího programu, kterým byla slavnostní večeře pro všechny zúčastněné, ozdobil sborový zpěv společné chvíle a členové tělesa předali starostovi Schmidovi speciální putovní koš, který si partnerské strany vyměňují naplněný vždy čerstvými domácími specialitami. Došlo i na společný zpěv a při srdečném loučení přislíbili němečtí partneři návštěvu letošních květnových Sušických slavností, poprvé už s novým starostou Kochem.

text a foto: el-

 

 

{gallery}susice/2014/4_duben/wenzenbach_web/{/gallery}