Charakter počasí se nezmění

Bouřková sezóna začala. Od víkendu se vyskytují lokální bouřky, které ojediněle doprovází přívalový déšť a krupobití. Po ránu se vyskytují ojedinělé mlhy, během dopoledne začíná narůstat kupovitá oblačnost a od poledních hodin se tvoří přeháňky a bouřky, které v pozdním odpoledni vždy zeslábnou a oblačnosti začne ubývat. Noci bývají ve znamení zmenšené oblačnosti. Ranní minima klesají k 5°C, v mrazových kotlinách však klesají pod nulu, ojediněle i k -5°C. 

 

A jak je na tom měsíc duben se srážkami? Do konce měsíce zbývá ještě pár dní, ale už teď je jasné, že srážkové úhrny budou napříč Šumavou značně rozdílné. Zatím nejvíce srážek spadlo z dostupných dat na Churáňově (49 mm), následuje Železná Ruda (42 mm) a Kubova Huť, Volary a Prášily (všechny stanice 37 mm). Naopak nejsušší lokalitou je zatím Tisovka (14 mm), Strašín a Nihošovice u Volyně (17 mm). Do konce měsíce se srážkové úhrny zvýší, srážky se očekávají i v následujících dnech. (zdroj dat ČHMÚ a Ski-kubovka.com).

 

Bouřka s krupobitím a duhou u Prachatic, foto Aleš Morong, 21. duben 2014:

 

Čtvrteční ráno bylo opět s minimem oblačnosti, která však od časného dopoledne začala narůstat. Denní teploty budou vysoké, v maximech kolem 18°C až 22°C. Častý bude výskyt přeháněk, místy musíme počítat s bouřkami. V bouřkách přechodně zesílí vítr. V pátek bude oblačno až zataženo s četnými přeháňkami a bouřkami, teploty vystoupí na 16°C až 19°C. Ani o víkendu nedojde ke změně počasí, bude převážně oblačno s přeháňkami a bouřkami, teploty ale zůstanou na příjemných 16°C až 20°C.

 

Stejný charakter počasí vydrží zřejmě i počátkem nového týdne, maximální teploty budou kolem 18°C, postupně se ochladí na 13°C až 17°C, přeháněk a bouřek bude dost i v příštím týdnu. Zlepšit by se tak měl postupně vláhový deficit, s kterým se potýká nejen Šumava, ale celá republika.

 

foto nahoře: Pepa Jenšovský

text (ir)