Akce X a Velikonoce na silnicích

 Výsledky dopravně bezpečnostní akce “X” a “Velikonoce” 

 
Jihočeští policisté se v předvelikonočním čase zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené na snížení dopravní nehodovosti v důsledku nedodržování ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti v obcích a i mimo ně a zároveň navazující akce na bezpečnost v silničním provozu v souvislosti s nedodržováním zákazu požívání alkoholických nápojů a psychotropních látek před a během jízdy.
 
 
Za 8 dnů bylo do akce nasazeno více jak 400 policistů především pořádkové a dopravní služby, kdy zkontrolovali bezmála 3300 vozidel. Při těchto kontrolách zjistili 833 dopravních přestupků.
 
 
Nejvyšší povolenou rychlost jízdy překročilo 331 řidičů, 11 řidičů požilo alkoholické nápoje a 3 řidiči psychotropní látky. 102 řidičů a spolucestujících se před jízdou nepřipoutalo. U 114 motorových vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav. Za zmínku stojí i 8 přestupců, kteří neměli vylepenou dálniční známku při jízdě na této rychlostní komunikaci.
 
Během této doby došlo na jihočeských silnicích k 86 dopravním nehodám, kdy jeden člověk zahynul (DN u Kaplice v pondělí 14. dubna), 4 osoby byly těžce zraněny a 32 osob se zranilo lehce.
 
 
 
Prachatičtí dopravní policisté uložili během dvou celorepublikových dopravně bezpečnostních akcí, které se konaly v souvislosti s velikonočními svátky, celkem 32 pokut. Policisty potěšilo především to, že během akcí nenarazili ani na jednoho opilého řidiče. Nejvíc pokut, zhruba 70 %, řidiči obdrželi za nedodržení ustanovení o nejvyšší dovolené rychlosti, zbytek byly pokuty za jízdu bez bezpečnostních pásů či špatný technický stav vozidla.
 
Dopravní policisté dále velmi pozitivně hodnotí i dopravní nehodovost během těchto svátků. Z celkem devíti dopravních nehod neevidují ani jednu s alkoholem či vážným zraněním. Ve většině případů se jednalo o malé dopravní nehody. Pouze v jednom případě došlo k lehkému zranění řidiče a od jedné dopravní nehody řidič ujel, jednalo se o poškození zaparkovaného vozidla.
 
– p cr-