Trhy a jarmarky k Velikonocům vždy patřily

A nejen k Velikonocům, jarmarky  bývaly týdenní, výroční, sváteční, stejně tak trhy. Oživlá náměstí a prostranství kolem stánků s nejrůznějším zbožím i zvířectvem byla, kromě míst kde bylo možné sehnat vše od pověstného ‘špendlíku po lokomotivu’, také místem setkávání. I když  zákazníci jen okukovali, přece jen vítali možnost potkat se s přáteli, zajít s nimi na korzo, do hospody…. Tradice trhů a jarmarků se vrací snad do všech měst a má stále větší oblibu. Stejně tak i ty Velikonoční, kam si lidé zvykají chodit nejen pro tradiční výzdobu, ale i pro pomlázky a nejrůznější místní dobroty a speciality. Na Bílou sobotu  se barvami rozzářiloa náměstí v Horažďovicích a o Velikonoční neděli na Kašperských Horách.

 

Atmosféra svátků jara tak nesla nádech staročeských trhů spojených s  velikonočními zvyky. V Horažďovicích byla podtržena  i počasím, které se ohleduplně rozhodlo pro polojasnou oblohu nad nádvořím zámku zaplněném stánky trhovců. Tam se místní pokusili uplést nejdelší pomlázku. S harmonikou se o zábavu pečlivě staral pan Vondrášek, který nejen zpěvem, ale i slovem bavil přítomné.

{gallery}susice/2014/4_duben/horazdovice/{/gallery}

 

 

O velikonoční neděli pak déšť skropil náměstí v Kašperských Horach. Tam trhovci takové štěstí jako v sobotu neměli. Vítr jim statečně “uklízel” ve stáncích, museli narychlo zakrývat před deštěm své zboží. Přesto bylo z čeho vybírat, stánky stály ve třech řadách a nabídka byla široká  jak pro dospělé, tak pro ty nejmenší. Výtvarné dílničky, stánky s dřevěnými hračkami, dobrotami, nebo divadlo na pódiu u muzea, měly úspěch. Také zde se soutěžilo a to o nejchutnější nádivku a pletly se pomlázky.

{gallery}susice/2014/4_duben/kasperky/{/gallery}

-mb-