Sníh, přeháňky, bouřky i slunce…

Počasí připomínalo v minulých dnech v horských polohách spíše zimu než polovinu dubna. Vrstva sněhu ani mrazy nebyly pro tuto roční dobu nijak extrémní, spíše šlo o normální “záchvěv” zimy, na kterou jsme v zimních měsících čekali marně. Zem je však již prohřátá a tak neměl sníh šanci se udržet déle než pár dní. Zlom v počasí přišel v pondělí 14. dubna, kdy na Šumavu dorazila studená fronta, která přinesla sněžení, později sněhové přeháňky. Nejvíce sněhu napadlo na Horské Kvildě, na Churáňově a na Poledníku, shodně 10 cm. Sněžení se však vyskytlo i v polohách pod 600 metrů, díky prohřáté zemi a teplotám nad bodem mrazu se však sněhová pokrývka vytvořila v polohách nad 800 metrů. Aktuálně se sníh drží už jen v nejvyšších šumavských polohách, na Poledníku leží kolem 5 cm, na Velkém Javoru 3 cm. Horské stanice si tak do statistik připíšou 3 až 4 dny se sněhovou pokrývkou. 

 

Ve středu ve večerních hodinách došlo k výraznému ubývání oblačnosti až na jasno, uklidnil se vítr a tak teploty padaly rychle pod bod mrazu. Nejnižší teplotu zaznamenala Perla -14,9°C, o teplotách jsme podrobně informovali ZDE. Nejen čtvrteční ráno, ale i to páteční 18. dubna přineslo místy nízké teploty. Na Perle bylo -8,9°C, ve Volarech -8,2°C ale například v Prachaticích +0,1°C. 

 

Svítání 18. dubna pohledem našich webkamer:

{gallery}pocasi/2014/04/04_18_webcam{/gallery} 

 

Už od ranních hodin se nad Šumavu začíná nasouvat oblačnost od severozápadu, která zřejmě už kolem poledne přinese srážky, které budou asi od 1000 metrů n.m. opět sněhové. Denní teploty vystoupí na 9°C až 12°C, v horských polohách kolem 4°C, sníh tak bude s výjimkou nejvyšších poloh tát. Chladné počasí ale nevydrží, už v sobotu vystoupí teploty na příjemné hodnoty 15°C až 18°C, obloha bude oblačná s ojedinělými přeháňkami. V neděli budou teploty opět nad 15°C, nelze vyloučit ojedinělou bouřku, v které může spadnout i 10 mm srážek. Počítat musíme s polojasnou až oblačnou oblohou.

 

Na velikonoční pondělí bude polojasno až oblačno, místy opět přeháňky a bouřky, teploty budou velmi příjemné, mezi 16°C až 20°C. Stejný ráz počasí by měl vydržet i v následujících dnech, obloha polojasná až oblačná, přeháňky, místy bouřky a teploty kolem 18°C.

 

Výška sněhu 18. dubna:

Poledník 5 cm, Velký Javor 3 cm

 

(ir)