Sníh pokryl horské polohy, vydrží?

Počasí se na Šumavě vrátilo postupně do normálu. Nadprůměrné teploty skončily, občas se vyskytly i srážky. Víkend byl ve znamení spíše velké oblačnosti, sobota byla zatažená beze srážek, ikdyž předpověď slibovala původně slunečné počasí. V neděli bylo na obloze hodně oblačnosti, srážky se vyskytly na Lipensku. V pondělí bylo slunečno a teplo, teploty běžně stoupaly nad 15°C. V úterý došlo ke změně, polojasnou oblohu vystřídala zatažená, zesílil vítr a místy i slabě zapršelo. Po přechodu fronty se ve středu ochladilo, teploty překračovaly 10°C jen v nižších polohách, v nejvyšších polohách se teploty držely slabě pod bodem mrazu, srážky však zaznamenány nebyly. V noci na čtvrtek přešlo přes Šumavu pásmo srážek, v polohách nad 900 metrů se jednalo o sněžení. Díky teplotám kolem 0°C se v polohách nad 1000 metrů vytvořila slabá vrstva sněhu, nejvíce napadlo na Březníku 10 cm.

 

Čtvrtek přinese velkou oblačnost s občasnými přeháňkami, které budou v polohách nad 900 metrů sněhové. V odpoledních hodinách dojde ke zmenšování oblačnosti až na polojasno. Bude chladno, teploty vystoupí mezi 6°C až 10°C, v horských polohách kolem 4°C, mokrý sníh tak bude odtávat. V noci na pátek dojde k dalšímu ubývání oblačnosti, ráno se tak dočkáme teplot kolem 0°C, vyskytnou se četné přízemní mrazíky. V mrazových kotlinách budou teploty klesat k -7°C. V pátek bude přes den polojasno až oblačno, během dne teploty vystoupí na 12°C až 15°C, v 1000 metrech kolem 8°C. Den by se měl obejít beze srážek.

 

Horské polohy pohledem našich webkamer 10. dubna ráno:

{gallery}pocasi/2014/04/04_10_webcam{/gallery} 

Oblačnosti přibude v sobotu, kdy musíme při oblačné obloze počítat s přeháňkami nebo občasným deštěm. Denní teploty vystoupí na 11°C až 14°C. Velmi podobné počasí bude i v neděli, občasné přeháňky, oblačná obloha a teploty do 14°C. V následujícím období by mělo být nejtepleji v pondělí, teploty budou kolem 15°C, k večeru by však měla začít přecházet fronta, která přinese srážky. Od úterý se předpokládá proměnlivá oblačnost s občasnými přeháňkami a teplotami kolem 12°C.

 

 

Výška sněhu 10. dubna:

Březník 10 cm, Velký Javor 5 cm, Bučina 3 cm, Filipova Huť 3 cm, Churáňov 3 cm, Horská Kvilda poprašek

 

(ir)