Tak bude se letos mordovat, nebo ne?

SCHODY – sušický ochotnický divadelní spolek – si i pro letošní rok připravil premiéru nové hry.  Pát rok, pátá premiéra. Jen připomeňme, že  v repertoáru divadla jsou lahůdky jako Limonádový Joe, S čerty nejsou žerty, Trhák a Čtyři vraždy stačí, drahoušku!

I v letošním roce uspělo divadlo na amatérské divadelní přehlídce v Horažďovicích a odvezlo si  dvě ceny: Martin Vítovec za roli Brookse a Martin Janouch  za vynikající ztvárnění George Camela v posledně jmenované  hře Čtyři vraždy…

img 1761

A co si připravují  ochotníci pro své věrné publikum na letošek? Premiéra se nebezpečně blíží, zkoušky vrcholí, no ale… co to tedy bude? Komedie, drama, detektivka?

 

Povídáme si s režisérkou Zuzanou Navrátilovou

Máte za sebou další úspěšný rok, kdy jste tradičně uvedli další premiérové představení, tradičně nechyběly mordy a zápletky. Kolikrát jste vlastně Vraždy hráli?

No, to jsme celí my. Nemůžeme hrát ‘normální’ klidnou hru. Musíme se zkrátka na jevišti vyřádit. Vraždy jsme hráli celkem šestkrát. Vždy, když dáváme ale kulisy na půdu, jako bych odložila další divadelní dítě do skladu….je mi to líto, že už to končí. Ale musíme jít dál a připravovat další premiéry.

 

 

Jaká vládne v souboru nálada? Jste letos o něco štíhlejší co do počtu členů.  Studující odešli na školy…. Potřebujete doplnit “kádr”, nebo  máte herců dost? Jste stále otevření potencionálním novým zájemcům o divadlo?

Já sama za sebe říkám dvě věci: každý může přijít a každý může odejít. Každý, kdo prošel někdy dveřmi divadla, už je ochotník. Takže se staří herci vrátí, někteří zase odchází třeba protože jdou studovat, ale staré dobré jádro, fungující od počátku, zůstává. Jsem trochu blázen, mám ráda velké divadlo, ale skutečnost je jiná. Mladí odchází ze Sušice, to už tak chodí. Ale vidím to pozitivně, bude to jiné a nové a právě to zdravé jádro teprve ukáže, co v něm je….

 

 

Co divadelní kapela?  Plánujete tady nějaké novinky, nebo budete zatím využívat reprodukovanou  muziku?

No, to je maličko problém. Kluci se zrodili na jevišti, dokonce hrají ve stejné trojici na koncertech a na divadlo jim teď nějak nezbývá čas. Ale určitě do budoucna budou zase hrát, slíbili mi to a že se jim prý už stýská. Teď budeme v létě reprízovat v Nýrsku Trhák a na to se moc těším, zase se objeví ti, kteří s námi nejsou.

 

 

Ukázalo se, že  polohy krimi komedií a her se zpěvy vám vyloženě sedí. Takže – i letos dodržíte svou tradici, že bude další premiéra v podobném duchu? Bude se zpívat i vraždit? Jaký titul jste zvolili? Slyšela jsem, že tentokrát bylo o něco složitější, vybrat ten správný kousek.

No, jak je mým zvykem, neprozrazuji nikdy další hru, takže si musí diváci počkat do premiéry. Letos dáváme větší důraz na herecké scény, víc si hrajeme s textem a využíváme komičnosti herců.

 

 

No dobře, tak tedy budeme napjatí 🙂 , ale kdy  bude premiéra?

Premiéra je 22. května tradičně ve čtvrtek na zahájení  sušických slavností. A letos máme, mimochodem, ještě další premiéru – na novém Santosu. Bude to tzv. letní repríza. Termín ještě samozřejmě upřesním. Ale mohu prozradit, že naše hra se vyloženě do venkovního prostředí hodí.

 

 

Tradiční otázka: kdo se podílí na zajištění nové inscenace z technického pohledu – kostýmy, kulisy….

Tradičně odpovím: děláme všichni všechno a já nad tím vším přísně dohlížím. Ale bez našich stálých spolupracovníků bychom se už neobešli.

 

Všechny zvu do divadla, nejen  22. května, ale i na všechna další představení, která uvedeme. Moc se těšíme na divácké ohlasy a reakce!

 

 

Zuzko, díky za  odpovědi, a za všechny diváky  přeji celému souboru ono  obvyklé: zlomte vaz!


A. Staňková