Nová Zelená úsporám od dubna!

Program pomůže tisícům rodin, aby se zbavily závislosti na vytápění špinavými a drahými fosilními palivy. Hnutí DUHA, které o pokračování programu usilovalo, jej vítá – ale zároveň upozorňuje, že uvolněná částka 1,9 milirdy korun je zcela nedostatečná. Proto bude program zatím podporovat pouze opatření v rodinných domech. Hnutí DUHA vyzývá opakovaně vládu, aby lépe připravovala českou ekonomiku na dražší a dražší ropu, uhlí i plyn a na energetickou nezávislost zejména na Rusku.
 


Podle současného nastavení http://www.novazelenausporam.cz/dokumenty/smernice/ by 1,9 miliardy mohlo podpořit zhruba 3500 novostaveb v pasivním standardu, nebo 6500 komplexních rekonstrukcí, nebo 25000 náhrad starého kotle za čisté vytápění. Ve skutečnosti mezi sebou budou uvedené kategorie o částku 1,9 miliardy soutěžit, takže počet projektů bude v každé z nich nižší.

 

Právě nedostatečná částka je hlavním problémem programu. Proto ekologické organizace, zástupci stavebního průmyslu i bytových družstev společně požádaly otevřeným dopisem ministryni Jourovou a ministra Brabce o její zvýšení na 10 miliard ročně do roku 2020 z prostředků nových evropských fondů, o jejichž využití se právě v této době rozhoduje: http://www.hnutiduha.cz/aktualne/podnikatele-ekologicke-organizace-vyzyvaji-ministry   

 

-red-