Ochladí se od neděle, bude sněžit

Je za námi větrný týden. Šumavu zkropily i srážky, které byly kromě nejvyšších poloh většinou dešťové, srážkové úhrny však nebyly nikterak vysoké. Nejen uplynulý víkend, ale i další dny byly ve znamení spíše velké oblačnosti, slunečních paprsků jsme si moc neužili. V pondělí 17. března neklesla teplota pod bod mrazu na žádné z šumavských stanic, stalo se tak od začátku roku 2014 úplně poprvé. Na Hliništi nebo na Perle to byl první den v roce bez mrazu.

 

Od čtvrtka do soboty nás čeká krásné a velmi teplé počasí. Začátek jara tak začne nadprůměrnými teplotami. Oblačnosti bude ve čtvrtek velmi málo, po celý den skoro jasno. Teploty v maximech dosáhnou 17°C až 21°C. Obdobné počasí bude i v pátek teploty vystoupí ještě zhruba o 2 stupně výše na 19°C až 23°C. Pátek tak bude zatím nejteplejším dnem tohoto roku.

 

V sobotu bude polojasno, postupně začne od západu přibývat oblačnost, teploty tak díky zvětšené oblačnosti budou nepatrně nižší, v maximech kolem 16°C. První srážky lze předpokládat v sobotu večer. V neděli dojde k výraznému ochlazení, denní teploty budou jen kolem 5°C, srážky budou zhruba od 1000 metrů sněhové.

 

Tím ale ochlazení neskončí. Nejchladnějšími dny budou podle současných modelů pondělí a úterý následujícího týdne. Denní teploty vystoupí na 3°C až 7°C sněhové přeháňky budou od nadmořských výšek zhruba 600 metrů. Noční teploty budou klesat až k -5°C, v mrazových kotlinách zřejmě až k -13°C. Postupně se začne oteplovat od středy a srážek ubývat od čtvrtka. 

 

Prachaticko 20. března dopoledne: 

{gallery}pocasi/2014/03/03_20_prachaticko{/gallery} 

 

Výška sněhu 20. března:

Velký Javor 31 cm

 

(ir)