Sušice je novým členem

Na prvním jednání zastupitelstva města v letošním roce odsouhlasili zastupitelé na doporučení rady města vstup  Sušice do Svazu měst a obcí ČR. Nabídkou členství oslovila v únoru starostu města výkonná ředitelka Kanceláře SMO ČR Mgr. Jana Vildumetzová.

 

Svaz měst a obcí ČR je celostátní dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací se statutem zájmového sdružení právnických osob. Do současné doby má  kolem 2 500 členů, jejichž zájmy  hájí. Členská města a obce představují zhruba tři čtvrtiny  celkového počtu obyvatel ČR.

 

Členové SMO mají  možnost prostřednictvím svých zástupců  přímo ovlivňovat řešení problémů, s nimiž se samosprávy měst potýkají.  Výhodou členství je mimo jiné bezplatné poskytování právního poradenského servisu, přístup k  informacím a možnost účastnit se  aktivně (jako člen komise svazu) vrcholových jednání, mezinárodních projektů a konferencí atp., v neposlední řadě se aktivně zapojit do vytváření legislativy a politik v rámci ČR a Evropské unie.

 

Od členů svazu jsou vybírány  členské příspěvky pro zajišťování služeb, složené z pevné částky 5 000 Kč + příspěvku 1,80 Kč za obyvatele. V případě Sušice jde o roční příspěvek ve výši 25 286 Kč.

 

-red-