Došlo i na nedobrovolnou koupel

Města, obce, vsi a vesničky  prožily víkend  plný masopustního veselí. Masopustní sváky  zažívají už několik let renesanci – jednu dobu zatracované,  někým naopak velebené. Jak to vlastně ale s oslavami masopustu je? Jak by měly správně vypadat?

Tradičními zvyky a rituály jsou například jídla – koblihy a zabijačka, nezbytné masky, jejich  průvod, zastávky s  nejrůznějšími výstupy. Scénky většinou parafrázují život v uplynulém roce, veselé příhody… Taneček s medvědem je typický právě výskoky – to aby obilí co nejvíce narostlo.

Masopust navzdory tomuu že jej někteří stále považují za přežitek,  je svátkem oblíbeným. Jeho původ sahá do předkřesťanských tradic našich předků. Byl jedním ze základních rituálů spojených s počátkem jara a koncem zimy.

 

Maškary a zabijačka k masopustu patřily vždy – nevázané veselí a různé obřady byly a jsou stále  jeho součástí. Právě provádění různých rituálů  je ale spojeno s přírodou – jejich provádění mělo zajistit obnovu plodivých sil přírody, spojení pozemského světa s nadpřirozenem. Rituální bývala i porážka zvířete, u nás později spojena s tradiční zabijačkou. Právě rituál usmrcení souviselo s obnovou života v přírodě i společnosti. Dnes je i tento zvyk pozměněn a tak místo  usmrcení zvířete jde o zpodobnění – ve formě pochovávání basy, střílení medvědda, nebo pochovávním symbolického Bakchuse. Masopustní průvody i  význam masek se také proměňují – je to více o zábavě a divadle, méně se orientujíce na rituály, více na parafráze a vtip.

 

Tradiční masopustní průvod  obejde jednotlivá stavení, zahraje u každého  píseň a  po krátké scénce by měli jeho účastníci od hospodyně obdržet občerstvení. Alespoň tady se zachovávají nebo obnovují tradice – koblihy, zabijačkové pochoutky i něco ostřejšího “na spláchnutí”.

 

Návrat tradice  podle odborníků vychází i z potřeby sounáležitosti s lidmi, společně stráveného času při zábavě i potřeby obnovení a udržení tradic v přetechnizované, překotné době.

 

A jak veselý byl letošní mastopust v Sušici? BYL!  Dokonce i  neplechy s vodnicí měly  poněkdu drsný závěr – přece jen ještě nejsou letní teploty – nedobrovolnou koupel v bazénu v pěkně studené vodě…ale všichni přežili a (snad) bez úhony.  Mnozí byli oholeni (někteří oškubáni), zmalováni, ale potěšeni a s radostí maškarám otevírali, případně řidiči zastavovali.

Foto Vladan STREJC:

{gallery}susice/2014/3_brezen/masopust_susice_2014/{/gallery}