I hasič se musí školit

 

skoleni hasici 1

Podobně jako se soustavně vzdělávají ve své profesi, musí se hasiči i policisté školit i v ostatních, souvisejících. Například v první pomoci. Pro sušické hasiče pořádala vzdělávací seminář RZS Sušice ve druhé polovině března.

          skoleni hasici 2  skoleni hasici 3

‘Béčko’ bylo v sobotu

V reportáži ze dne s hasiči ze směny „B“ sušické požární stanice jste měli možnost seznámit se s prací sušických hasičů, ovšem nebylo možné představit všechny činnosti, které se jejich profese dotýkají. Hasiči velice často spolupracují při různých událostech se záchrannou službou ze Sušice, Klatov i jiných míst.

Kromě asistence a přímých zásahů u dopravních nehod, se s potřebou znalostí první pomoci setkávají i v případech technických zásahů – snášení pacientů do sanitek či transport pacientů z nepřístupného terénu. Může se stát, že hasiči budou na místě události rychleji než záchranáři, nebo je místo zásahu a události při něm lékařům-záchranářům nedostupné – pak musí umět hasič správně poskytnout první pomoc.

Důležitým, pro pomoc osobám v bezvědomí, je soubor úkonů při kardiopulmonální resuscitaci (KPR = laicky oživování).

 

          skoleni hasici 4  skoleni hasici 5

 

‘Profíci¨si dovedou s první pomocí a  zajišťování základních  životních funkcí poradit, ale důležité je, abychom základní znalosti měli všichni. Beohužel není třeba samozřejmé, že všichni vědí, na jaké telefonní číslo v případě potřeby volat.

Život totiž můžete někdy zachránit, nebo primárně ošetřit zranění,  tak říkajíc ‘po telefonu’ – na lince 155, kde hovory přijímají středoškolsky či vysokoškolsky vzdělané zdravotní sestry (nebo bratři), vám dokážou poradit, co a jak máte dělat do té doby, než přijede lékař, záchranáři…

 

skoleni hasici 7

Hasiči byli šikovní

Kolektiv kvarteta hasičů byl při praktickém nácviku velice šikovný, a pokud někdo něco nevěděl nebo něčemu nerozuměl,byl v rámci školení dostatečný prostor pro vzájemnou komunikaci. Od vedoucí lékařky ZZS Sušice MUDr. Petry Vyhnalové a dalších zaměstnanců sušické „rychlé“ následovala kvalifikovaná a vyčerpávající odpověď. Právě vrchní lékařka ZZS Sušice byla hlavním lektorem kurzu poskytování první pomoci.

 

Po úvodní teoretické části následovala praxe v oživování na speciální figuríně, která je schopná, díky speciálnímu programu, proces oživování vyhodnotit. Musím říci, že z mého laického pohledu to hasičům šlo velmi dobře a když dělali něco nesprávně, byla hned po ruce odborná pomoc.


Závěrem malé osobní shrnutí –
nejen že hasiči musejí mít rozsáhlé znalosti ze své profese, ale i díky tomu že se neustále dále vzdělávají, je na ně spolehnutí ve všech situacích. Další zdravotnické semináře, pro různé situace které mohou při zásazích nastat, budou následovat a jak sami ‘absolventi’ potvrzují, smysl mají, protože znalosti na nich načerpané už nejednou využili.

 

text a foto Martin Kramer